Kuidas vältida kõige kummitavamat kahetsust elus?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Scanpix

Mõtle korraks oma elu üle järele. Kas sa oled püüdnud oma unistusi täita, läinud lihtsalt vooluga kaasa või täitnud kohusetundlikult sulle määratud ülesandeid? Mida sa üleelatust kõige rohkem kahetsed? Kui oled nagu enamik inimestest, siis kahetsed ilmselt enim seda, et ei ole elanud nii, nagu oled oma südamesopis alati unistanud.

Cornelli uuringu põhjal kahetseb kolm neljandikku inimestest seda, et ei ole elanud oma elu ideaalse endana ehk sellise inimesena, kes nad on alati tahtnud olla ning on teinud vaid seda, mida teised on tahtnud, edastab IFLScience väljaandes Emotion avaldatud uuringu tulemusi. Lühidalt öeldes jääb inimesi enim kummitama see, et nad ei ole püüdnud oma unistusi ja eesmärke ning on täitnud vaid kohustusi.

Uuringu autor Tom Gilovich võttis uurimuse aluseks varem välja selgitatud fakti, et inimesed kahetsevad rohkem seda, mida nad ei ole teinud kui seda, mida nad on teinud. Gilovich ja tema meeskond tegi kokku kuus uurimust, milles jälgiti sadu patsiente ja tehti mitu veebiküsitlust. Kokku kirjeldati kolme elementi, millest koosneb inimese minapilt: mis on (omadused, mis inimene arvab endal olevat); mis võiks olla (lootused, eesmärgid, püüdlused, unistused); mis peaks olema (ülesanded, kohustused ja vastutus). Katsetes osalenud inimestel paluti nende kirjelduste põhjal koostada edetabelid oma suurimate kahetsuste kohta.

Rohkem kui pool vastanutest pidas kohustustest olulisemaks oma unistusi. Koguni 76 protsenti vastanutest avaldas, et kahetseb elus kõige rohkem seda, et ole elanud ideaalse iseendana.

Inimesed tegelevad enamasti esmajärjekorras ikka oma kohustustega, sest need tunduvad kõige olulisemad. Arvete maksmine ongi tähtis, kuid sama tähtis on öelda silmarõõmule, et ta sulle meeldib. Kes teab, võib-olla jäävad just need väljaütlemata sõnad sind aastateks painama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles