Teadlased avastasid kolm uut nahavähi riskigeeni

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui seni oli teada, et melanoomiriskile viitavad heledad või punased juuksed, hele nahk ja silmavärv ning rohke sünnimärkide esinemine, siis nüüd on Briti teadlased leidnud kolm uut geenimutatsiooni, mis toovad kaasa tavapärasest kolmandiku võrra suurema melanoomiriski.

Uuringu käigus analüüsiti 3000 nahavähi surmavaima vormi melanoomi käes kannatava eurooplase vereproove ning võrreldi neid proovidega, mis olid kogutud inimestelt, kel melanoomi polnud, vahendab teadus.err.ee Physorg.com’i.

Varasemad uuringud on avastanud melanoomiriskiga seoses viis geeni, mis on seotud pigmendiga ja kolm geeni, mis on seotud sünnimärkide tekkega. Nüüd on aga leitud veel kolm riskigeeni, mis nende omadustega seotud pole.

Üks kõnealustest geenimutatsioonidest leiti narkolepsiaga seotud geenist; teine mutatsioon on seotud geeniga, mis on vajalik DNA parandamisel, et vältida näiteks vähki põhjustavate rakkude edasikandumist tütarrakkudele; kolmas mutatsioon leiti aga geenist, millel on oluline roll raku jagunemise kontrollimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles