Higistamisele lisaks toob kuumus kaasa veel ühe piinliku probleemi

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kuumalaine ei mõju halvasti mitte ainult loodusele ning temperatuuritundlikematele inimestele, vaid toob kaasa ka muid, üllatuslikumaid probleeme.

Enamik meist on praegu hädas liigse higistamisega, kuid sinna ei annagi eriti midagi ära teha – kui ehk vaid kaasas kanda varurõivaid. See aga pole ainus probleem, millega praegu rinda peame pistma.

Metro kirjutab, et kuum ilm põhjustab ka halitoosi, mis tähendab, et lisaks higihaisule hakkab ka suust paha lõhna tulema. Selgub, et tõepoolest – mitte ainult halb hambahügieen pole halitoosi põhjustajaks. Kuuma ilmaga keha dehüdreerub, see tähendab, et suu muutub kuivaks ja kleepuvaks. Ilma piisava hulga vee või süljeta aga suu happelisuse tase ei neutraliseeru ning keelel, igemetel ja põskedel kogunevad surnud rakud.

Kui pole piisavalt sülge, siis ei uhuta neid surnud rakke minema, need aga hakkavad lagunema ja kogu protsess lõppeb halva hingeõhuga. Kuiv suu suurendab ka inimese riski igemehaigusteks, hammaste lagunemiseks ja suuinfektsioonideks.

Hambaarstid märgivad, et on oluline halitoosi põhjusele jälile saada, kuid kui sa märkad hingeõhu halvenemist vaid seoses praeguse kuuma ilmaga, on tõenäoliselt põhjuseks dehüdratatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles