Mis juhtub, kui süüa liiga palju kummikommivitamiine?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummikommid.
Kummikommid. Foto: Alena Dvorakova / PantherMedia / Scanpix

Üha populaarsemaks osutunud kummikommivitamiinid näevad välja nagu tavalised kommid, mistõttu võib jääda ekslik mulje, et neid võib mugida ka magusaisu rahuldamiseks.

Kummikommivitamiinid on tehtud lastele meelepäraseks, kuid ei tohi unustada, et need on siiski vitamiinid. «Mitte ühtegi närimisvitamiini ei tohiks võtta kui kommi,» hoiatab registreeritud dietoloog Angela Lemond väljaandes Women’s Health. «Vitamiinid on tehtud näritavaks vaid selleks, et neid oleks inimestel lihtsam võtta.»

Ületarvitamisel on suurim oht saada just rasvlahustuvate vitamiinide (A, D, E, K) ja mineraalide (näiteks raud ja tsink) üledoosi. «Ole tähelepanelik, kui palju neid ka söögi ja joogiga kokkuvõttes saad, sest see tuleks vitamiinidele juurde arvestada,» hoiatab Lemond ja manitseb hoolikalt pakendil olevat juhendit lugema.

Eri toitainete liigsel manustamisel on kehale ka erinev mõju, kuid peamiselt võib vitamiinide ületarbimine põhjustada oksendamist ja kõhulahtisust. «Kõige suurem probleem liialdamise korral on maksapuudulikkus,» hoiatab arst. «Äkiline suur annus vitamiine ja/või mineraale võib olla samaväärne mürgistusega ja sel juhul tuleb kiiremas korras arsti poole pöörduda.»

Kummikommivitamiinid sisaldavad Lemondi selgitusel sama palju suhkrut ja kaloreid kui tavalised kummikommid. Paljud neist sisaldavad aga sorbitooli, mannitooli või ksülitooli, mis suuremas koguses põhjustavad kergesti kõhulahtisust. Hoia kummikommivitamiinid laste käeulatusest kindlasti eemal!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles