Kuidas raha eest õnne osta?

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Oleme harjunud kuulma, et raha eest ei saa õnne osta. Jah, raha võib tekitada hulga probleeme ja õnn ei ole rahast sõltuv. Küll aga saab olemasoleva rahaga paremini ümber käies teha valikuid, mis teevad õnnelikuks ja loovad pikemaajalise rahulolutunde. 

The Everygirl annab nõu, kuidas raha eest õnne osta.

Analüüsi oma kulutamisharjumusi

Meil kõigil on igakuised väljaminekud, olgu nendeks siis üür, arved, toidukaubad või regulaarne küünetehniku külastus. Selleks, et tavapäraste kulutuste kõrvalt jätkuks raha ka õnne ostmiseks, tuleb oma ostuharjumusi analüüsida. Tellid iganädalaselt õhtusöögiks koju Wolti? Või haarad hommikuti tööle rutates matcha latte näppude vahele ja nädalavahetusel armastad käsitööõlut maitsta?

Siinkohal ei ole eesmärk tunda ennast oma kulutamisharjumuste pärast halvasti, vaid pigem hoolikalt läbi mõelda, kas need asjad ka päriselt rõõmu pakuvad. Kui hommikune matcha latte on see, mis päriselt ka naeratuse suule toob, on hästi. Kui mitte, siis tasub kohv pigem ostmata jätta ja samamoodi käituda ka teiste harjumustega.

 

Hinda ümber asjad, mis õnne toovad

Oleme kõik seda kogenud, et ostes emotsiooni ajel uue kingapaari või krabades allahindlustelt kaasa paar toredat hilpu, kanname neid paar korda ja esialgne vaimustus hakkab raugema. Paremal juhul kanname neid asju edaspidi harva ning halvemal juhul jäävadki nad kapi sügavustesse nukralt ootama.

See aga ei ole kõigi asjadega nii. Mõtle oma hobidele ja tee nimekiri asjadest ning tegevustest, mida tõeliselt armastad. Kui oled kunstihuviline ja käid tihti oma lemmiku kunstniku töid piilumas, siis maali ost on investeering, mis muudab iga kord õnnelikuks, kui koduseinal rippuvast teosest mööda jalutad. Nii on ka näiteks vinüülimängijaga, kui armastad muusikat kuulata. Mõtle oma ostud läbi.

 

Osta elamusi

On teaduslikult tõestatud, et raha kulutamine reisimisele või uute kogemuste omandamisele, näiteks kitarritunnid eraõpetajaga või keeltekoolis käimine, suurendab rahulolutunnet oma elu suhtes. Kulud nagu lemmikartisti kontserdipiletid või nädalalõpureis parima sõbrannaga, on investeeringuteks, mis loovad pikaajalisi mälestusi ja häid emotsioone. Kui kellelgi kallil on sünnipäev tulemas, viska esmalt pilk peale näiteks teatri mängukavadele, võib-olla leiad just sealt hea emotsiooniga kingituse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles