3 viisi, kuidas turvalise kiindumisstiiliga inimesed teistmoodi armastavad

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Milline on sinu kiindumussuhte stiil? Oled sa pigem klammerduja, oled sa eralduja või oskad sa luua turvalisi kiindumussuhteid?

Viis, kuidas sa kiindumussuhteid lood, mõjutab seda, millised sinu lähedussuhted on. Ning see, kas sul on turvaline kiindumisstiil, on otseselt mõjutatud lapsepõlvekogemusest.

YourTango toob välja kolm viisi, kuidas need inimesed teistmoodi armastavad.

  1. Neil on turvaline suhe oma lastega. Turvaline lapse-vanema suhe on emotsionaalselt lähedane, nende vahel on side ja see suhe on emotsionaalselt toitev, kestes täiskasvanueaski. Lapseeas tähendab see, et lapsel lubatakse maailma avastada tema enda juhtimisel. Näiteks turvatundes kasvav laps jookseb tänaval vanemate ees ning pöördub siis nende poole tagasi, samas kui ebakindlust kogev laps klammerdub lapsevanema külge. Kui aga tekib vaidlus, siis turvalises lähedussuhtes ei häbista vanem last, ta vaid parandab vea, andes siiski lapsele mõista, et teda armastatakse ka eksimuse korral.
  2. Neil on turvalised sõprussuhted. Need sõprussidemed on püsivad. Su sõbrad on sinu jaoks olemas ja sina oled nende jaoks olemas. Nad aktsepteerivad sind sellisena nagu sa oled ja nad on valmis erimeelsuste korral asju läbi rääkima.
  3. Neil on turvalised romantilised suhted. Terves suhtes pöörduvad partnerid teineteise poole ja otsivad teineteisega kontakti. Olgu see õhtul kodus kokku saades, pärast vaidlust või «lihtsalt niisama» - nad otsivad teineteise lähedust lihtsalt seetõttu, et tahavad hoida omavahelist sidet. Paarid, kellel on turvaline kiindumussuhe, suudavad omavahelisi erimeelsusi lahendada läbi rääkides ning kumbki neist ei tunne end ohustatuna ega karda oma suhte pärast. Nad on kindlad, et saavad asjad räägitud, sest nad mõlemad teavad, et suhe on seda väärt. Veelgi enam: turvaliselt kiinduvad paarid austavad ja väärtustavad teineteist. Nad annavad endast kõik, et kallimad austuse, headuse ja armastusega kohelda. Mõlemad partnerid tunnevad, et teise vajadused on neile olulised, nad tunnevad, et neid kuulatakse ja mõistetakse.

Hea uudis on see, et kui sa kasvasid üles ebakindlas keskkonnas ning ebaturvalises lähedussuhtes, on siiski võimalik õppida, kuidas luua turvalisi suhteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles