Kaal tuleb emotsioonidest

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Palju on räägitud kaaluprobleemist kui valede toitumisharjumuste tagajärjest. Kaaluprobleemidega kimpus olevad või viimaseid aidata proovivad inimesed jooksevad aga tihtipeale oma püüdlustega ummikusse, sest kaalu mõjutajana on kohal ka vähemnähtav inimese vaimne (psühholoogiline) pool ning alateadvus, kirjutab ajakirjas Psühholoogia Sinule psühhoterapeut ja toitumisterapeut Sirli Kivisaar.

Juba imikuna on meie sisse kodeeritud kalduvus ennast toidu abil rahustada. Ühe sülelapse jaoks on toitmine lausa jumalik kogemus. Sel ajal hoitakse süles, see annab lähedus- ja turvatunde, sind puudutatakse, kallistatakse ning pakutakse sel hetkel maailma parima toiduainena tunduvat söögipoolist – kergelt magusamaitselist rinnapiima.

Ka ise vanematena oma lapsele lohutuseks sööki pakkudes võime panna aluse täiskasvanueas ülekaaluni viivatele käitumisharjumustele. Toit võib olla ka armastuse sümbol ning sellest loobumist peetakse vahel armastusest ja hoolimisest ilma jätmiseks.

Seega, toit tähendab meie jaoks palju enamat kui lihtsalt kõhutäidet ning hilisemas elus võib alateadvuses need vajadused omavahel segi ajada ning me võime pöörduda söögi poole, kui tegelikult vajab rahuldamist hoopis lähedus-, hoidmis –, armastus- või näiteks rõõmuvajadus.

Kaaluprobleemi võib ka vaadelda kui iseenda armastamisega seotud probleemi. Üpris tihti kuuleb kaaluga kimpus inimeste suust, et neil ei ole aega kas endale perest eraldi toitu teha või trenni minna ning kogu aeg kulub pere eest hoolitsemisele või tööle.

Kuid millal on sinu kalendrisse märgitud aeg iseenda jaoks? Me taunime neid, kes iseenda ja oma eluga rahul pole ning lõpetavad elu enesetapuga. Kuid kui paljud inimesed tapavad ennast märkamatult ja pidevalt toiduga…

Endale ütlemine «MA PEAN» ei aita kunagi, sest ka iseendale antud käsule ja sunnile hakkame me lõpuks alateadlikult vastu. Kui me aga võtame endale vastutuse oma otsuste ja valikute eest, õnnestub meil soovitud tulemuseni jõuda palju suurema tõenäosusega.

Leidke see põhjus, miks te soovite kaalust alla võtta või tervislikumalt toituda. On selleks parem tervis? Soov näha ka oma lapselapsi? Soov elada tervelt? Lihtsalt teiste inimeste soovi või neile meeldimise soovi pärast tehtud otsused ei vii meid kunagi sihile.

Seega, selle asemel et öelda «Ma pean kaalust alla võtma, sest arst on käskinud», öelge endale: «Ma teen valiku süüa homme peenleiva asemel täisteraleiba, sest ma tahan elada kauem, et näha oma lapselapsi».

Vahel on aga need alateadlikud mehhanismid nii varjatud, et võib-olla on raske neid ise märgata ning nendeni jõuda. Kindlasti on siis abi usaldusväärsest psühhoterapeudist.

Loe pikemalt ajakirja Psühholoogia Sinule septembrinumbrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles