Juukseprobleemide levinuimaks põhjuseks on vale tootevalik

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui juustel on mõni tõsisem probleem, siis tasub seada sammud juuksuri juurde, kes oskab hinnata juuste ja peanaha seisukorda, et soovitada sobivaid hooldusvahendeid või isegi ravi. Probleem võib olla tingitud nii valest tootevalikut kui ka keemilisest töötlemisest.

Tradehouse'i koolitaja ja juuksur Siiri Braun usub, et just juuksurilt võib saada vajalikud vastused ja lahendusedki, kui juuste seisukord teeb muret. Lisaks teadmistele, oskustele ja kogemustele on juuksuritel väärtuslik tagasiside ka klientidelt selle kohta, mis toimib ja mis mitte.

Kui juuksuril on kliendiga usalduslik suhe, ei näe ta põhjust, miks juuksur peaks seepeale lihtsalt maha müüma mõne kalli brändi toote. Siin tuleb tema sõnul teemaks eetika, mis on tegelikult igas ametis tähtis.

Tähelepanu toote valikul!

Probleemsete juuste põhjuseid on tema sõnul palju: vale tootevalik, keemiline töötlemine, toodete (ka viimistlusvahendite) vale kasutamine, vähene loputamine, sirgendamine ja föönitamine ilma kuumakaitsevahenditeta, märgade juuste kammimine jne. Vahel on põhjused tervisega seotud ja siis tuleks arsti poole pöörduda.

Üheks levinumaks veaks nimetatuist on tootevalik. Kui juus on kuiv, siis vajab see niisutavat või toitvat šampooni, kui aga rasune, siis vastupidi vältida liiga toitvat hooldusvahendit. Tradehouse'i turundusjuhi Egle Pärna sõnul pannakse sageli ise endale diagnoos, küsitakse sõbrannalt või otsitakse internetist, ent igal juuksel on omad vajadused.

«Teiste järgi ei saa endale sobivat toodet valida, hea oleks juuksurilt nõu küsida,» soovitab ta. Sama tähtis kui sobiva toote leidmine, on tema sõnul ka nende hooldusvahendite õige kasutamine. Kui on kahtlusi ja pudelilt juhendit ei leia, siis on soovitatav juuksuriga nõu pidada.

Lisaks erinevale naha- ja juuksetüübile tuleb tootevalikul alati arvestada ka ilmastikuoludega. Kui suvel kuivatab õhk ja merevesi juukseid ning arvestada tuleb ka UV-kiirguse eest kaitsmisega, siis külmemate ilmade ja mütsiaja saabudes tuleb vältida liigse rasu teket.

Kuidas testida juuste tervist?

Terve juus sisaldab 83 kuni 85 protsendi ulatuses proteiine (sh keratiini) ja 13 kuni 15 protsenti niiskust. Kui juuksed on rikutud, läheb proteiinide ja niiskuse vahekord tasakaalust välja. Sel juhul võib mõnikord tunduda, et juuksed on muutunud hapraks ja katkevad kergesti, vajades niiskust, ent reeglina on siis probleemiks hoopis proteiini vähesus, selgitab Pärn.

«Kasutades siis niisutavat palsamit ja maski tundub, et juus läigib, on hästi kammitav ja probleem lahendatud. Paraku on tegemist kiirlahendusega, mis osutub pikemas perspektiivis kasutuks. Üleniisutatud, ent proteiinivaene juus on raske, selles puudub tugevus ja tulemusena tekib juusekarva venimisefekt.»

Egle Pärn avaldab Naine24.ee-le äsja selgeks õpitud testi juukse olukorra hindamiseks. Selleks tuleb üks salguke juukseid (umbes kümme juuksekarva) täies pikkuses veega niiskeks piserdada. Salguke tuleb võtta juuksejuure lähedalt kinni, ümber sõrme keerata ja siis venitada, samal ajal salku juurte juurest kinni hoides. Salgukest tuleb lahti kerides venitada kolmest kuni neljast erinevast kohast terve juuksekarva pikkuses.

Terve juus venib 30 protsendi ulatuses ja tõmbub tagasi endiseks. Liiga niiske juus tõmbub venituse järgselt lokki ega tõmbu tagasi. Liiga kuiv juus ei veni ega katke.

Keskkonnast kahjustunud ja töödeldud juustele keratiiniravi

Niisutavaid juuksehooldusvahendeid ja -maske leidub kõikides juuksurisalongides. Kui aga juus vajab hoopis tugevust, siis tasub kaaluda keratiiniravi, mida on võimalik vaid professionaali juures teha.

Pärn toob näiteks Alter Ego Spherique hoolduse, mis koosneb kolmest etapist: juustepesu sügavpuhastava šampooniga, mis avab juuksekarva järgnevaks ravikuuriks, juustele keratiiniseerumi kandmine juuksekarva katkenud osade täitmiseks ning kõige lõpuks juuksekarva sulgeva ja juuksepinda siluva ravikreemi kasutamine.

Aastaid kahjustatud, blondeeritud ja töödeldud juuksed võivad vajada mitut hoolduskuuri keratiiniga ning lisaks vastavate toodetega kodust järelhooldust.

Millal aga eelistada profitooteid näiteks loodusliku koostisega hooldusvahenditele? Pärn arvab, et kui juuksed on keemiliste vahenditega rikutud, siis pakuvad just salongi- ja profitooted tõhusamat abi ja ravi. Samas leidub ka profitoodetes üha enam looduslikke komponente ja tooted on sageli silikooni- ja parabeenivabad.

Mõnedes salongideski pakutakse juba juuksehooldust, isegi juuste värvimist sada protsenti looduslike toodetega, ent kõik kliendid ei ole selleks veel valmis. Pigem annab see teadlikumale kliendile võimaluse talle sobiv valik teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles