John Galliano - rusutud geenius

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekstravagantne: see sõna passib nii Galliano enda välimuse kui ka tema loomingu kohta.
Ekstravagantne: see sõna passib nii Galliano enda välimuse kui ka tema loomingu kohta. Foto: SCANPIX

Julge riietuse, sõnakasutuse ja pintslitõmmetega ekstravagantne moekunstnik John Galliano peab pärast rassistlikke väljaütlemisi ja pikka kohtuprotsessi end taas tõestama hakkama.

John Galliano sündis ja veetis oma esimesed eluaastad Vahemere ääres Gibraltaril, Suurbritanniale kuuluval värvikireval ja kuumal «imedemaal». Tema tulevase karjääri mõjutamisel mängis erakordselt suurt rolli eksootilise Maroko lähedus, samuti Gibraltarilt pärit briti torumehest isa ja eriti hispaanlannast ema.

Galliano sõnul õppis ta just tänu Gibraltari ja Maroko turgude mustrilistele vaipadele ja isuäratavatele lõhnadele armastama värvikaid kangaid, tantsu- ja ka riietumisoskuse päris aga oma temperamentselt emalt.

Tunde köögilaual flamenkot tantsinud Galliano pani juba väikese poisina riietusele suurt rõhku ja paistis koolikaaslaste hulgas silma neist erineva välimusega. Just Johni ema Anita oli see, kes pidas hoolimata kesistest võimalustest õigeks oma lapsi isegi lähedal asuvasse toidupoodi minekuks klantsitult riidesse panna.

Kui John oli kuuene, kolis ta koos perega Londoni töölisklassi rajooni, kus teda tabas võimas kultuurišokk. Oli siis tegemist kohanemisraskuste, tagasihoidliku loomuse, kaasõpilaste teravate pilkude või lihtsalt huvipuudusega, aga õppimisega poiss väga ei hiilanud. Kuigi esialgu paistis, et Gallianot tõmbab keelte poole, adus ta varsti, et tema kireks on hoopis joonistamine.

Õpetajad soovitasid Johnil kandideerida moekolledžisse ning õnn naeratas talle – ta asus õppima ühes Londoni mainekatest disainikoolides. Sarnase välimuse ja huvidega õpilaste keskel hakkas ka John rohkem haridust hindama ja oli sageli hilistel õhtutundidelgi raamatukogus jooniste kallal.

Õpingute ajal töötas Galliano poole kohaga kostümeerijana Briti rahvuslikus teatris, ammutades sealt ideid lõputöö tarvis. Nendest romantilistest, Suure Prantsuse revolutsiooni hõngulistest ihukatetest saigi Galliano disainerikarjäär tuule tiibadesse ning esimest tellimust ei tulnud kaua oodata. See aga ei tähendanud silmapilkset rikkust, vastupidi, tema rahatasku sisu vähenes pidevalt.

Pikaaegse kodulinna Londoni järgmise moemeka Pariisi vastu välja vahetanud puruvaene Galliano ööbis algul tuttavate korterites ja mõtles kõigele käega lüüa. Paari aasta pärast kohtus ta aga kuulsa moeajakirja Vogue peatoimetaja Anna Wintouriga, kes mehe lahkelt oma kaitsva tiiva alla võttis ja teda igati toetas.

Muu hulgas aitas Wintour Gallianot moešõu korraldamisel. Vaid 17 kostüümist koosnenud tagasihoidlik näitus osutus erakordsete rõivaste tõttu Johni karjääri üheks tipphetkeks, kuna just seal avastasid mitmed nimekad moemajad uue andeka moekunstniku.

Nõnda nimetati Galliano 1995. aastal Givenchy moemaja peadisaineriks ja peagi asus ta Christian Diori teenistusse, samuti hakkas ta välja töötama omanimelist brändi.

INSPIRATSIOON SIBERI METSAST

Mereröövliks, moemaailma murelapseks ja ekstsentrikuks nimetatud John Galliano on karjääri jooksul ammutanud inspiratsiooni nii kodututelt, ajaloost kui ka pikkadelt reisidelt alates Egiptusest kuni Venemaa steppideni välja.

Tema ekstravagantsetest kollektsioonidest on võimalik leida detaile 1930ndate õhtukleitidest, metsikust loodusest, fantastilistest olenditest, klassitsistlikust kunstist ja muidugi mehe enda tembutavast sarmist. Näiteks on tänapäeva moeikooniks nimetatud Galliano modellide ihukatetena kasutanud isegi ajalehemustrilist kangast.

Johni disainitud kleite on kandnud mitmed kuulsused alates printsess Dianast, Carla Brunist ja Nicole Kidmanist kuni Dita Von Teese’i ja Madonnani. Kriitikud hindavad Gallianos seda, et too on pärast enam kui 20 aastat moeäris töötamist suutnud endiselt säilitada noore moetudengi jõulisuse ja sära.

Provokatiivse stiiliga Galliano teravate ütlemiste tõttu lahvatas tänavu veebruaris suur skandaal, kui mees ühes Pariisi kohvikus häälekalt labaseid ja robustseid väljendeid kasutades end ühe paari peal välja elas.

Mehe õnnetuseks ei olnud tegemist esimese korraga ning meediasse lekkisid amatöörvideod tema krehvtisest sõnakasutusest ja julgest ülestunnistusest, kus ta kinnitab, et armastab Hitlerit ja vihkab juute. Kuigi Galliano kinnitas, et ta ei ole rassist ning skandaali süüdlaseks oli alkoholi- ja ravimisõltuvus, otsustas Diori moemaja mehe kiiresti vallandada.

Galliano sõnul kannatas ta pärast süüdistuse esitamist inspiratsioonikriisi all, aga tema suureks päästjaks osutus supermodellist lähedane sõber Kate Moss, kes palus moekunstnikul suvel toimuvate pulmade tarvis kleidi disainida. Mossi palve oli mehe sõnul justkui loominguline taastusravi.

RAHUSTID KOMMI ASEMEL

Eelmisel nädalal saabus kauaoodatud kohtuotsus: John Galliano mõisteti süüdi juudivastaste ütluste pärast ning talle määrati 6000 euro suurune trahv, mida mees andeks palumise tõttu siiski tasuma ei pea. Maksma peab ta aga sümboolse ühe euro igale solvatule ning hüvitama viie rassismivastase organisatsiooni kohtukulud.

Kuigi mitmed moemaailma tegelased nimetasid juhtunut pigem farsiks ja pidasid seda moekunstniku purjutamise tagajärjeks, oli juudi päritolu näitlejanna Natalie Portman juhtunust sügavalt šokeeritud ning väljendas Galliano juudivastaste ütlemiste üle suurt pahameelt.
Tuttavate sõnul on John vägagi tagasihoidlik inimene, kes lihtsalt ei pidanud suurele survele enam vastu. Mõned kahtlustasid lausa, et tegu on Galliano-vastase vandenõuga.

Pärast piinlikku juhtumit teatas Galliano, et rassismil ja juudivaenulikkusel ei ole kohta meie ühiskonnas, palus siiralt oma sõnade pärast vabandust ning teatas, et otsib abi võõrutusravist. John kinnitas, et mõistab ideaalselt, mida tähendavad eelarvamused ja pidev solvangute keskel elamine, kuna on kogu elu enda nahal tunda saanud sallimatust ja diskrimineerimist. Näiteks on mitmendat aastat moekonsultandist poiss-sõbraga koos elav Galliano kannatanud homofoobide sõimurahe all.

Disaineri sõnul jõi ta sel kurikuulsal päeval šampanjat ning neelas kommide asemel kangeid rahusteid ja uinuteid. Ravimeid vajas Galliano selleks, et vastu pidada kurnavale tööle, isa ja lähedase sõbra surmale ning pääseda paanikahäiretest. John ei mäletanud isegi seda, kui palju ta kangeid pille päevas vajas, kuna ta kannatas viimased neli aastat muu hulgas alkoholismi all.

Sõltuvusi on Gallianol aga teisigi. Näiteks tavatseb ta end «tappa» tugeva trenniga: disaineri tavapärased päevaalustajad on juba pikka aega on olnud kella kuuene aeroobikatrenn eratreeneriga, seejärel venitus- ja jõuharjutused ning lõpuks ligi kümnekilomeetrine jooks. Samuti ei lähe ta kunagi puhkusele ilma eratreeneri ja spordiarstita.

CV
John Galliano


(Juan Carlos Antonio
Galliano-Guillén)
Sündinud 28. novembril 1960. aastal Gibraltaril.
Haridus: Wilsoni poiste algkool, Ida-Londoni kolledž (disain), Central St Martinsi kunsti- ja disainikolledž (moedisain).
1995–1996 Givenchy moemaja peadisainer.
1996–2011 Christian Diori moemaja peadisainer.
Auhinnad: Briti aasta disainer (1987, 1994, 1995, 1997), Briti Impeeriumi Komandöri orden (2001); Prantsuse Auleegioni orden (2010).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles