Moderntantsu harrastajad on loomingulisemad kui teiste stiilide viljelejad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu tulemused, mis eeldatavasti tantsijate ja nende fännide seas vaidluskohaks saavad, näitavad, et kõige loomingulisemad on tantsijate seas modern- ja kaasaegse tantsu harrastajad. Kõige napimaks jääb loovust aga balletitantsijatel.

Austria uurijad analüüsisid 60 tantsija – võrdselt nii balleti, modern- ja kaasaegse tantsu kui jazz-tantsu harrastajate – loomingulisust, vahendas livescience.com.

Verbaalsete testidega hinnati, kui edukalt suutsid osalejaid leida etteantud sõnadele sünonüüme, igapäevastele esemetele loomingulist otstarvet ning utoopiliste olukordade tagajärgi näha. Samuti paluti tantsijatel ühes katses lõpetada pooleliolevad pildid ning analüüsiti nende üldist vaimset võimekus ja iseloomujooni.

Pildiülesannetes ja verbaalsetes testides tõestasid end kõige loovamana modern- ja kaasaegse tantsu viljelejad, samas kui balleti harrastajad jäid selle mõõdupuu järgi viimaseks. Vaimse võimekuse osas olid jällegi modern-, kaasaegse- ning ka jazz-tantsu huviliste tulemused oluliselt paremad kui balletitantsijatel.

Iseloomu kohta näitas uuring järgmist: modern- ja kaasaegse tantsu harrastajad olid kahe teise grupi liikmetest küll vähem kohusetundlikud, ent avatumad uutele kogemustele ning neile olid omasemad sellised jooned nagu agressiivsus, enesekesksus, neutraalsus, antisotsiaalsus ja impulsiivsus.

Uurijad järeldasid, et modern- ja kaasaegse tantsu viljelejad said loomingulisuse eest kõrgemaid punkte, kuna neil tuleb laval sageli improviseerida või vabama kavaga esineda, samas kui balletitantsijad peavad ennekõike koreograafi ettekirjutusi järgima.

Siiski kutsusid uurijad järelduste tegemisel ettevaatlikkusele, kuna vaatluse all oli üsna väike arv tantsijaid. Lisaks tuleb psühholoogi ja uurija Andreas Finki sõnul arvestada, et teatud tüüpi inimesi võivadki huvitada kindlad tantsustiilid ning teatud stiilid võivad tantsijates loomingulisust esile kutsuda või pärssida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles