Dukani dieet – hitt Hollywoodist

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt kaotas kahe lapse ema Jennifer Lopez Dunkani dieeti pidades oma kaalust 20 kilogrammi
Väidetavalt kaotas kahe lapse ema Jennifer Lopez Dunkani dieeti pidades oma kaalust 20 kilogrammi Foto: SCANPIX

Juba viis miljonit prantslannat on veendunud prantsuse arsti Pierre Dukani koostatud toitumisprogrammi efektiivsuses. Kuulsust on aga Dukani dieet kogunud just tänu maailmaklassi staaridele. Nii Jennifer Lopez kui ka Gisele Bündchen on selle abil oma beebikilodega hüvasti jätnud.

Hollywoodis pole ilmselt enam kedagi, kes Dukani dieeti proovinud poleks. Raamat «The Dukan Diet» on tõlgitud 20sse erinevasse keelde, mis näitab, et dieet on ka tavainimeste seas üha populaarsemaks saanud.

Dieet lubab kiiret ja tõhusat kaalukaotust. Päris uue dieediga siiski tegu pole - prantslannad on selle järgi juba kümme aastat kaalust alla võtnud, vahendas Frauenzimmer.de.

Pidades Dukani dieeti, mis on Hollywoodis tuntud ka «Pariisi dieedina», ei pea lihast loobuma. Menüü peaks koosnema rasvavabadest piimatoodetest, köögiviljadest, kalast, vasika- ning linnulihast ja singist. Valgurikas toiduplaan annab vähe kilokaloreid. Teatavasti kaovad rasvavarud ainult siis, kui organism kulutab rohkem energiat kui toidust saab.

Dukani dieet jaguneb neljaks faasiks:

1. Rünnakufaas (Attack phase)

Esimesed viis kuni kümme päeva peaksid ainult valgurikkaid toiduaineid sööma. Näiteks hommikusöögiks munad, lõunasöögiks kala ja õhtusöögiks lihalõik. Süsivesikutest tuleks täielikult loobuda.

Range toitumisplaan peaks keha üle kavaldama ja kaks-kolm kilogrammi kergema kehakaalu kindlustama, lihasmassi seejuures kaotamata. Selle faasi ajal võib hingeõhk halvasti lõhnama hakata ja samuti võib esineda suukuivust. Mõlemad märgid näitavad, et kaotad kaalu.

Menüü:

- Veis või jänes, loobu sea- või lambalihast (liiga rasvane). Grillimisel, praadimisel või keetmisel ära kasuta võid, koort või õli. Juhul, kui kuidagi ilma ei saa, hõõru liha majapidamisrätiga õlist või võitükkidest kuivaks.

- Hakkliha võib kasutada lihapallidena (segatud ühe muna ja maitsetaimedega)

- Kana- ja kalkuniliha söömise korral eemaldada nahk.

- Rasvavaene sink, loobu suitsusingist (liiga rasvane).

- Kõik kalad: värsked, külmutatud, kuivatatud, suitsutatud või konservina (välja arvatud õli või mõne muu rasvase kastmega).

- Tomatid

- Vähilised, krabid, teokarbid

- Üks-kaks muna päevas

- Rasvavabad piimatooted: jogurt, piim, kodujuust, kohupiim, keefir, pett. Rasvavabasid puuviljajogurteid tohiks süüa maksimaalselt kaks topsikest päevas või siis tuleks neist hoopiski loobuda.

- Toidu maitsestamiseks sobivad äädikas, vürtsid, maitsetaimed, küüslauk, sibul, kurk, sidrunimahl, sinep, sool (piiratud kogus) ning suhkruvaba naturaalne tomatipasta.

Lisareeglid:

- Joo iga päev poolteist liitrit vett, eriti söögi kõrvale, mis tekitab kiireminI täiskõhutunde. Tee, kohv, dieetjoogid on lubatud, kui need on kalorivabad.

- Söö iga päev poolteist supilusikatäit kaerakliisid (raputa näiteks jogurti sisse).

- Jaluta iga päev vähemalt 20 minutit.

2. Kaalulangetus (Cruising phase)

Kes eelmise faasiga edukalt hakkama sai, võib endale eesmärgiks võtta oma kehakaalu stabiliseerimise ja uue kaalukaotuse. Nüüd võib igal teisel päeval jälle süsivesikuid tarbida nii juur- kui ka puuviljana. Energiavaru suureneb aeglaselt. Ära muretse, kui kaal seisma jääb, jätka plaani kohaselt. See võib olla sellest tingitud, et keha kogub endasse vett.

Menüü:

- Kombineeri liha ja kalatoitudega järgmisi köögi- ja juurvilju: spargel, brokkoli, kurk, kapsas (kõik sordid), seller, sibul, paprika, kõrvits, spinat, salat, redis, sojaoad, suvikõrvits, tomatid, porgand, peet.

- Seened

- Väldi kartulit, riisi, maisi, herneid, ubasid, läätsi ja avokaadot.

Põhimõtteliselt võib süüa nii palju erinevaid köögivilju kui isu on. Söö võimalikult aeglaselt.

Lisareeglid:

- Tarbi nüüd kaks suurt lusikatäit kaerakliisid.

- Kõnni iga päev tempokalt vähemalt 30 minutit.

- Jätka faasiga seni, kuni oled oma ideaalkaalu saavutanud.

3. Kindlustusfaas (Consolidation phase)

Kolmandas faasis tohib jälle leiba, makarone ja helbeid süüa. Mõnikord võib endale ka klaasikese veini lubada. Ühel päeval nädalas võib veidi patustada. Jälgi endiselt, et sööksid piisavalt valgurikkaid toiduaineid.

Menüü:

- Söö nii palju munavalget ja köögivilju kui jaksad, olenemata kogusest, kellajast või kombinatsioonist.

- Väldi suhkrurikkaid puuvilju nagu banaane, viinamarju, kirsse, kuivatatud puuvilju ja pähkleid.

- Söö iga päev kaks viilu täisteraleiba madala rasvasisaldusega võiga.

- 40 grammi juustu on lubatud. Vältida tuleks aga hallitusjuustu või fetat.

- Üks portsjon nädalas makarone (225 grammi), läätsi, ubasid, herneid, pruuni riisi või kartulit.

- Sea- või lambaliha võib süüa kaks korda nädalas.

Lisareeglid:

- Lubatud on üks väike magustoit või klaas veini.

- Üks päev nädalas söö ainult valku sisaldavaid toiduaineid.

- Söö kaks supilusikatäit kaerakliisid.

- Kõnni vähemalt 25 minutit päevas. Võimalusel kauem.

4. Stabiliseerimisfaas (Stabilisation)

Nüüd on oluline oma ideaalkaalus püsida. Kuuel päeval nädalas võib tavapärast toitu süüa ning ühel päeval nädalas tuleks ainult valgurikkaid roogi tarbida. Dukani sõnul aitab just see unistustekaalus püsida.

Lisareeglid:

- Joo vähemalt kaks liitrit vett päevas.

- Kõnni iga päev 20 minutit.

- Võimalusel eelista treppe, mitte lifti.

- Söö endiselt kaerakliisid. Kolm supilusikatäit iga päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles