Optimistid teevad edukamalt karjääri kui pessimistid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sinu jaoks on poolik klaas pigem täis kui tühi? Teiste sõnadega: kas pead end optimistlikuks või pessimistlikuks inimeseks? Need küsimused ei näita pelgalt ellusuhtumist, vaid on ka indikaatoriks karjäärielus, väidavad Ameerika teadlased.

Ron Kaniel Duke'i ülikooli Fuqua ärikoolist uuris kahe oma kolleegi Cade Massey ja David Robinsoniga, kuidas positiivne ellusuhtumine karjääri mõjutab. Täpsemini öeldes olid uurimise all šansid töö leidmiseks, vahendab Karriere.de.

Oma uuringus keskendusid teadlased «dispositsionaalsele optimismile», USA psühholoogide Charles Carveri ja Michael Scheieri kontseptile, mille kohaselt põhineb valmidus olukorda tajuda ja hinnata läbielatud kogemustel. Lihtsustatult öeldes arvab «dispositsionaalne optimist», et küll kõik juba hästi läheb.

Uurimuses osales 232 Ameerika tudengit, kes pidid kuueastmelise testi läbima, välja selgitamaks, kui positiivne nende ellusuhtumine on ja kas sellest sõltub töö leidmine.

Uurimistööst selgus: elurõõmsatele tudengitele tehti rohkem tööpakkumisi ning nad leidsid lihtsamini ja kiiremini meelepärase töö. Kui Kaniel oma tolleaegseid uurimisaluseid kaks aastat hiljem küsitles, leidis ta, et optimiste edutati ka rohkem kui pessimistlikke töötajaid. Kuidas nii?

Ron Kaniel selgitas, et optimistid ei paanitse tööotsimisega – nad teavad, et see on vaid aja küsimus, millal nad töö leiavad. Peale selle on päikselistel inimestel ka töörutiinis olles eelis: elurõõmsad inimesed oskavad ebaeduga paremini toime tulla ja ei võta kriitikat südamesse, vaid näevad seda kui edasiviivat jõudu. Kõik see mõjub karjäärielule ainult postiivselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles