Voldemar Kolga: meie ühiskond ei ole mitmikabieludeks valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voldemar Kolga
Voldemar Kolga Foto: SCANPIX

Psühholoogiaprofessor Voldemar Kolga arvamusel Soome roheliste noorte ja tudengite föderatsiooni (ViNO) ettepanek põhjanaabrite juures polügaamsed abielud seadustada läbi ei lähe, kuna sealne ühiskond, nagu ka Eesti ühiskond, ei ole selleks praegu valmis.

Föderatsioon leiab, et abieluseadused ei tohiks dikteerida ei abiellujate sugu ega ka arvu, kuid mitmikabielude lubamine oleks Kolga arvamusel võrdõiguslikkuse koha pealt pigem samm tagasi.

«Kui minna iidsematesse aegadesse, siis polügaamia oli laialt levinud,» selgitas professor. Ühiskond on tema sõnul arenenud monogaamia suunas, kuid samas on inimestele, eriti noortele, iseloomulik opositsioon. «Neile näib, et vanad kooselu vormid ei toimi,» põhjendas Kolga mitmikabielude seadustamise ideed.

«Alateadlikult tahaksime siiski, et oleksid mingid piirangud. Me tunneme ennast hästi, kui teame, mida on täpselt vaja teha,» analüüsis psühholoog 21. sajandi konservatiivset suundumust. Inimesed tahavad turvalisust ja korda, mistõttu ei ole Kolga hinnangul ühiskond praegu polügaamiaks valmis – tulevikusuundi ta ennustama ei hakka.

ViNO väide, nagu ahistaksid praegused Soome seadused inimesi, kes tahaksid seadustada oma suhte mitme inimesega, viitab Kolga sõnul kommuuni ideele. Kuna teisitimõtlejaid leidub alati, siis võivad teatud grupid tema sõnul mitmikabielusid pooldada või ka sellise kooseluvormi valida.

«Nagu Eesti ühiskondki - väga konservatiivne, aga on grupp mässajaid, kes arvavad teisiti. Aga nad ei tule kunagi võimule. Võimul on ikkagi traditsiooniliste väärtuste pooldajad,» märkis professor.

Samas peab psühholoog ka mässajaid vajalikuks: «Mida enam on ühiskonnas erinevaid seisukohti, seda enam kõik peavad enda eksistentsi teadvustama, peavad hakkama mõtlema.» Seega ärgitavad probleemid ja vastuolud Kolga sõnul inimesi oma arvamust avaldama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles