Eesti disain on jälle maailmakaardil!

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnustatud vaibadisaini «Bog»: esitleb autor Kaidi Ploomipuu.
Tunnustatud vaibadisaini «Bog»: esitleb autor Kaidi Ploomipuu. Foto: Toomas Huik

Uusima märgi sinna kinnitas Kaidi Ploomipuu kavandatud Euroopa ühe mainekama disainiauhinna Red Dot pälvinud vaip «Bog 4053».



Selle loomisel kasutas kolm aastat tagasi Tartu Kõrgema Kunstikooli tekstiiliosakonna lõpetanud Kaidi Ploomipuu (26) uudset, Lihulas asuvas Narma vaibavabrikus välja töötatud unikaalset newWeave®-tehnoloogiat ehk lahtiseletatult arvutiga juhitavaid kudumistelgi.

«Nagu nimigi ütleb, teeb toote uudseks kanga kudumisel kasutatav sidus, mis võimaldab mitmekihilise vaiba mõlemad küljed kujundada erineva mustriga ja valmistada kujupüsiva katte, kasutamata fikseerivaid liime. Tegu on puuvillase ehk rahvakeeli kaltsuvaiba tõstmisega täiesti uuele kvalitatiivsele tasemele,» selgitab Narma tegevjuht Janek Vipre.

«Mul on tohutult vedanud, sest ma olen saanud hea kogemuse, kuidas tekstiilitööstuses asjad käivad, ning katsetada tänapäevaseid võimalusi ja testida põnevaid materjale. Tänu sellisele vabadusele ja kolleegide toetusele sünnivad ka head ideed! Tunnustus innustab uudset tehnoloogiat edasi arendama,» rõõmustab autor. Muide, ka kunstikooli diplomitöös uuris ta sisustuskangaste väljatöötamise võimalusi arvutiteljel ja seetõttu sattuski Narmasse tööle.

Firmas on puuvillaseid ja linaseid vaipu kootud aastakümneid, aga moodsat tehnoloogiat hakkasid nad katsetama kolm aastat tagasi. Möödunud aasta lõpul leidis Vipre, et nüüd on küll aeg küps valida üks näide Kaidi Ploomipuu kavandatud vaibaseeriaist ja esitada see RedDoti konkursile. Ilma piike murdmata otsustas kolleegium, et parim kandideerija on mudel «Bog 4053» – šenillist ja puuvillasest lõngast kootud struktuurse pinnaga vaip – firma 2011. aasta tootekataloogist.

«Mulle endale on südamelähedased geomeetrilised kujundid: jooned, ruudud, ringid. Ühel hetkel sain kujundusprogrammis triipe vertikaalselt ja horisontaalselt kokku sobitades üpris vahva kujundi, mida edasi arendades disainisingi vaiba. Kuna esimese variandi värvid ja triibud meenutasid raba ja raba tingmärgistust vanaaegsetel maakaartitel, siis otsustasin mustrile panna nimeks Bog, mis inglise keeles tähendabki raba,» selgitab autor.

Euroopa tippdisainerite hulka valitud Kaidi Ploomipuu ei kavatase loorberitele puhkama jääda. Oma igapäevatöös jätkab ta paljusid kõnetavate uudsete lahenduste otsinguid ja praegu vaatab, milliseid faktuure saab kokku kududa pabernöörist ja puuvillasest lõngast. Väga ahvatlev oleks vaibadisainide kõrval luua ka sarnaste mustritega muid interjööri sisustustekstiile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles