Tallinna vanalinnas rinnad paljastanud kunstnik sai korrakaitsjatelt tõreleda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signe Roots.
Signe Roots. Foto: Indrek Mänd

Tallinna vanalinnas pildistamise ajaks särgi seljast visanud ja rinnad paljastanud kunstnik Fideelia-Signe Rootsile lendas munitsipaalpolitsei ekipaaž peale umbes 60 sekundiga.

Linna heakorra järele valvajad olid nende jaoks tavatu enesepaljastamisakti pärast alguses asjaosalistega kaunis tõredad ning kuigi aegamööda munitsipaalpolitseinikud leebusid, tõestas nende saabumise operatiivsus feministlike ja naturistlike vaadetega Fideelia väidet, et naiste ja meeste jaoks kehtib enese paljastamisel jäik topeltmoraal, kirjutas ajakirjanik Rando Tooming Õhtulehes.

Fideelia selgitab, et ta ei olnud alasti, vaid ilma särgita, ning kui ta hiljuti Tallinnas trammis kaht palja ülakehaga noormeest nägi, siis ei paistnud see kedagi häirivat: «Olgem ausad, see on ikka täielik absurd, et kui ma soovin paljaste rindadega läbi linna jalutada, häirib see mõnda täiesti võhivõõrast inimest niivõrd, et ta kutsub mulle politsei!»

«Seaduses on minu teada kirjas, et keelatud on käituda viisil, mis solvab ühiskondlikku moraalitunnet. Kusagil ei ole öeldud, et ei tohi käia ringi palja ülakehaga,» rääkis Fideelia, et inimesed lihtsalt arvavad, et nii ei tohi käituda – suhtumist põhjendab kunstnik sellega, et naise rinnale, mis veel keskajal oli müstiline elu andja, poogiti renessansiajal külge erootiline mõõde.

«Meil oleks aeg sellest ajale jalgu jäänud arusaamisest vabaneda,» märgib Fideelia, et nii võiks ükskõik millisele kehaosale erootilise tähenduse anda ja toob veel ühe näite moslemi kultuurist, kus naistel pole mitmel pool veel tänapäevalgi sünnis oma nägu paljastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles