Kuidas puhkus muretult veeta?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tüütud sääsed, kuumarabandus, puhitav kõht – ära lase millelgi enda puhkust rikkuda. Portaal freundin.de pakub tõhusaid abinõusid, et saaksid muretult puhkust nautida.

Liigne kuumus

Kui tunned, et palavus kipub liiga tegema, mine duši alla või pese nägu. Vesi võiks olla leige, mitte  liiga külm. Vett juues eelista samuti toasooja vett. Hästi aitab ka salveitee.

Kui kuumus segab magamist, piserda õhku sidrunilõhna. Sidrun peletab ka sääsed eemale. Uinumist soodustab 10- protsendiline lavendliõli.

Päikesepiste korral aseta pähe ja näole külm lapp. Tarbi palju vedelikku. Kui kaebustele lisandub ka palavik, pöördu kiiresti arsti poole – see võib viia ajukelmepõletikuni.

Pikk reis

Kui tead, et on vaja pikalt auto või bussiga sõita, söö enne reisi midagi kerget. Jälgi hoolega liiklust, istu võimaluse korral ees ja vaata otse ette – see kõik vähendab iiveldustunnet. Iga kahe tunni tagant tuleks paus teha ja teel olles võimalikult palju vedelikku tarbida.

Kuigi lühikesed lennureisid ei mõju nii koormavalt kui pikemad, kehtib ka siin piisava vedelikku tarbimise nõue. Lennukiõhk on kuiv ja veejoomine vedeldab verd. Pikkade lendude korral on väga oluline vahetevahel püsti tõusta ja aspiriinitablett sisse võtta – nii vähendad tromboosi ohtu.

Merehaiguse ennetamiseks viibi võimalikult kaua välistekil, jälgi ühte kindlat punkti näoga sõidusuunas. Ära kunagi kalluta pead ette või põlvede juurde. Merehaiguse korral aitavad ka ingveritabletid.

Külmetus

Kahjuks haigestume tihti just puhkusel olles. Pingelangus pärast pikka stressirikast tööperioodi võib inimese tervisele laastavalt mõjuda. Seetõttu peaks üleminek puhkusele võimalikult sujuv olema.

Lisaks aitab korrapärane trenn (vähemalt kaks-kolm korda nädalas), rohke köögivilja söömine, tsingirikaste (nt. liha) ja oomega-3 rasvhappeid sisaldavate (nt. kala) toiduainete eelistamine. Külmetust leevendab ka looduslik vahend mesi.

Kui oled haigestunud, ravi end kaks-kolm päeva, enne kui jälle ringi liigud. Söö iga päev kolm teelusikat mett, ka kuulus kanasupp (värskest kanast!) aitab. Manusta 50 mg tsinki ja 100 mg C-vitamiini päevas – nii tugevdad immuunsust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles