Lugeja arvab: kümme suhet on palju

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Küsisime lugejatelt, kui palju suhteid on liiast, et jätkata Kanal11 saates «Minu imeline elu» üles kerkinud teemat osaleja Hanne paljudest lühiajalistest suhetest. Mitmed lugejad leidsid, et see pole kellegi asi, palju suhteid kellegi minevikku jääb, mõni aga tõi välja väga konkreetseid arve alates ühest ja lõpetades kümnega.

Mehed leidsid, et naistel peab olema võimalikult vähe suhteid, aga enda suhetest nad pigem vaikisid või siis vastupidi hooplesid; naised aga arvasid, et suhete arv pole kellegi teise asi või siis esindasid seisukohta, et mida vähem, seda parem. 

Isiklik asi, kui palju partnereid

Lugeja Kete kirjutas, et see, kui palju kellelgi suhteid on olnud, on igaühe enda asi, peaasi et kellelegi seejuures haiget ei tehta ja ise ka hiljem ei kahetse. Samamoodi arvasid mitmed teised kommenteerijad, et tegemist on täiesti isikliku asjaga.

Ühe lugeja psühholoogist sõbranna olevat öelnud tekkinud arutelu peale, et kuni kellelegi teisele liiga ei tee ja naudid seksi paljude partneritega, kes teevad seda samal põhimõttel, et see kedagi ei haavaks, solvaks või muul moel negatiivselt mõjutaks, on kõik korras.

Vastukaaluks leidis üks meesterahvas, et naisel on juba kaks suhet liiast, samas kui meestel pole neid kunagi ülearu. Selle põhjuseks arvas kommenteerija Öö olevat, et mehed kardavad, et neid peetakse muidu tössikesteks, kui neil naisi pole. «Meestel sõltub enesehinnang sellest, naistel asi nii hull ei ole,» leidis ta.

Kogemus vajalik

Suhetest saadud kogemusi kiideti, kuna sageli aitavad need jõuda arusaamisele, keda endale paariliseks otsitakse, ent kui partnereid liiga tihti vahetatakse, siis on tulemus jällegi vastupidine. Lugeja Kristiina tegi siinkohal vahet suhete ja partnerite arvul. Keerulisem on tema meelest, kui suhete arv kipub suureks paisuma ja naisel paaniline soov kellesti sõltuda, seejuures oskamata neid suhteid hoida. Sellise kvaliteediga suhteid oleks ka viis palju.

«Samas kui naisel (või ka mehel) oleks 20 tasakaalustatud suhet ja üksmeelselt minnakse eri teed edasi, siis on see täiesti normaalne. Paar kohtingut, mõned sõnumid ja siis suhte lõpp... Neid suhteid võib ikka koguneda niimoodi ja selliselt võib 40-aastasel naisel olla ka 50 lühikest «suhet» seljataga ja ikka on täie tervise juures,» arutles ta.

«Kui suhe ei püsi aastatki, siis võimalusi on kaks: viga on sinu partneris või sinus endas,» jätkas arutelu lugeja Dude. Sest milleks end siduda kohe uue suhtega, kui inimene ei tundu see õige? «Paari korda kinos, klubis ja pargis jalutamist ei saa suhteks tituleerida, aga see oleneb juba inimesest ja tema maailmavaatest.» Kui suhtes on seks olulisem kui hingesugulus, siis pole tema arvates samuti tarvis imestada, miks suhe ei püsi, kuna see on ju «pelgalt fassaadi peale ehitatud».

Üks 24-aastane naisterahvas - sama vana, kui saate osaline Hanne - soovitas küll luua suhteid, kuid jätta neist suurem osa käest kinni hoidmise ja suudlemise tasandile – sellest peaks piisama kogemuse saamiseks. «Rohkem kui üks suur armastus on juba palju. Seks rohkem kui ühega 24. eluaastaks on ka naise jaoks palju.»

Teine naisterahvas, kes oli enda sõnul vahepeal elukaaslasest viis aastat lahus, leidis jällegi, et viis kuni kümme partnerit on naisele täiesti vajalik, et ennast ja mehi tundma õppida. «Erinevad kogemused rikastavad, ärge elage kompleksides!» kõlas tema deviis.

Üle kümne suhte on palju

Lugeja VK nõustus, et kogemuse saamine on tähtis, aga kui tõsisemaid suhteid, kus «asi läheb ikka lõpuni intiimseks», on üle kümne, siis seda on palju. Liiatigi ei saa ta aru, kuidas mehed üldse tahavad püsisuhteks naisi, kellel on varem arvukalt sekspartnereid olnud. Üheöö- või lühisuhteks võivad sellised naised tema arvates tõesti sobida, aga et ka pikemaks ajaks, seda ta ei mõista.

«Kui mina mees oleks (mida ma pole), siisma valiks abikaasaks ja laste emaks naise, kes on kena, tark, hoolitsev, koduhoidja ja kellel noorpõlves ehk 3-4 suhet olnud, aga mitte rohkem. Kindlasti ei tahaks ma naist, kes on olnud väga paljude meeste «madratsiks» või olnud kümne aasta jooksul 7-10 püsisuhtes ja arvukate üheöösuhete harrastajat ei tahaks ammugi mitte,» kujutles ta end mehe rolli.

Lugeja Armand kinnitas sama mõtteviisi meeste poolelt, et mida rohkem naisel on sekspartnereid, seda odavamaks ta muutub mehe jaoks. «Mida vähem, seda parem, on läbi aegade meeste eelistus olnud naiste puhul, kellega plaanitakse end tõsisemalt siduda.»

Mida vähem suhteid, seda parem, leidis veel üks kommenteerijaist, kelle arvates saab inimest ja vastassugupoolt tundma õppida ka ilma voodisse ronimata. Viis partnerit on tema meelest elu jooksul maksimum. «Ausalt öeldes on see vastik, kui mehel või naisel on olnud kümneid partnereid,» kirjutas ta.

Igaühe jaoks on kuskil keegi

Lugeja Moonika leidis, et kõik eksivad ja keegi pole täiuslik. «Esimene armastus ei jää esimeseks ning tee enda leidmiseks on pikk ja käänuline. Õppida elama ja arvestama teise inimesega on paljudele raske,» märkis ta. Tema minevikku jääb kolm erineva pikkusega suhet ja alles nüüd, viis aastat suhtes olles tunneb ta, et on leidnud selle õige mehe. Igaühe jaoks on kuskil keegi, vaja ainult see õige üles leida, julgustab ta. Tema arvates pole tähtis, kui palju neid «valesid» suhteid enne seda päris õiget on.

«Arvan, et igaühel on oma rada ja ei saa pahaks panna, kui kellelgi on rohkem või vähem suhteid. Ja kes saabki üldse öelda, milline on kõige eetilisem seksuaalsuhete number. Mõned inimesed on rohkem katki, mõned vähem ja sellest lähtuvalt võime teha ennast kahjustavaid otsuseid ja ikka selleks et õppida tundma iseennast,» kirjutas Öö-nimeline kommenteerija.

Lugeja Marie arvas oma kogemuse põhjal, et enne püsisuhtesse astumist on vaja ka oma elu elada: aru saada, kes sa oled ja mida elult ja vastassugupoolelt ootad. «Kindasti käib sellega kaasas õnn ja õnnetus, armastus ja valu ja haiget saamine. Kuid seda kõik on kindlasti vaja omal nahal tunda, enne kui hakata kellegagi ühist perekonda looma.»

Loosi tahtel võitis «Minu imelise elu» kruusi ja sada protsenti loodusliku Nurme seebi kommenteerija Öö. Palju õnne! Võtame võitjaga ühendust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles