«Minu imelise elu» Olja: mind raha ei huvita, mind huvitab, et ilusaid asju saab

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olja.
Olja. Foto: Kanal 11

Kanal 11 saates «Minu imeline elu» oli täna jututeemaks raha. Kolm naist - koduperenaine Olja (32), töötav üliõpilane Aliina (21) ja ettevõtja Helen (38) rääkisid, kui kergelt või raskelt on raha nende ellu tulnud ning kuidas nad sellesse kõigesse suhtuvad.

Abielus kahe lapse ema Olja armastab ilu ning luksust, ent raha kõigiks ostudeks saab ta oma armastava abikaasa käest. Täiskohaga tööl pole Olja kunagi käinud - teismelisena sai vaid koolivaheajal natuke müügitööd tehtud ning Pirital lõbustuspargis kunstnikuna töötatud.

Täiskasvanuna on ta tööd teinud vaid mõned kuud - Olja ise ütleb, et oli perenaine, kes serveeris ärimeestele tähtsate kohtumiste ajal süüa-juua ja nägi ilus välja. Lühikeseks jäi see tööots põhjusel, et mehele, kellega ta tollal juba koos oli, ei meeldinud, et naine alati kodus ei ole.

Tegelikult on aga Olja koduperenaise roll teadlik valik - nimelt on ta alati tahtnud elada oma vanematest erinevat elu. Tema suguvõsas on kõik naised alati olnud tugevad, iseseisvad raha teenijad, Olja aga nii elada ei tahtnud. Ärimehest abikaasa ongi talle nüüd unistuste elu võimaldanud.

«Mind raha kui selline - et raha või võim - üldse ei huvita, mind huvitab, et ilusaid asju saab. Kui saaks tasuta, siis ma võtaks need tasuta,» rääkis Olja. Raha küsib naine mehe käest, kuid mingit kindlat summat ta regulaarselt ei saa - see on ehk ainuke asi, millest ta puudust tunneb. Sest kõik eluks vajalik on tal põhimõtteliselt olemas. «Võiks olla mingi kindel summa, aga seda ei ole.»

Olja tunnistas, et ärimehest abikaasa, kes peab rahast väga lugu ja raha loeb, on talle vahel ka ette heitnud, et neid asju ei pea nii palju olema. Kui mees kulutab raha peamiselt investeeringutele, siis Olja enda, lapse ja kodu peale.

Kuid kui enamik inimesi peab suuremaid kulutisi ette planeerima, siis Olja seda enda sõnul ei tee, küsides raha kõige tarviliku ostmiseks mehe käest just siis, kui seda vaja on. «See on minu mehe teema,» ütles Olja planeerimise kohta.

Ettevõtjast lahutatud kahe lapse ema Helen on aga sootuks teisest puust. Väga vaesest perest pärit naine on elu jooksul õppinud edu nimel vaeva nägema, samas on lapsepõlvest kaasa saadud kokkuhoidlikkus ja ökoloogiline eluviis talle praegugi oluline.

Helen rääkis, et ema kasvatas teda ja tema venda üksi, kuid ometi oli neil kõik vajalik olemas, kuna ema käis korraga mitmes kohas tööl ning oskas ka hästi majandada. «Ema suutis mulle lapsepõlves jätta mulje, hoolimata sellest, et me olime vaesed, et meil on kõike külluses. Ma arvan, et see on mingi eriline oskus hästi majandada.»

Samas õpetas selline lapsepõlv Helenit piisavalt iseseisvalt hakkama saama - juba 14-aastaselt tegi ta ise kõik söögid. Lisaks rääkis ta, et tema ja tema venna läbilöögivõime sai alguse siis, kui ema oli jalaluumurruga haiglas. Lapsed otsustasid selle aja maksimaalselt ära kasutada ning tegid ise kodus remondi.

Töö on Heleni jaoks väga tähtis.«Ma kaldun töönarkomaaniasse, ma tunnistan seda. Mul on olnud elus perioode, kus mul ei ole mitte mingit meelelahutust,» tunnistas ta.

Helen, kes on alati hingega nii õppinud kui ka tööd teinud, on oma praeguse eluga ülimalt rahul. «Minu elus ei ole ühtegi asja, mida ma oleksin kahetsenud. Ma olen elanud fantastilist elu. Ja praegu elan ma oma elu parimat elu. Oma unistuste elu. Ma elan oma unistuste kodus, mul on oma unistuste töö, minu unistused täituvad minu silme all ja see ei ole mingi klišee. Ma arvan et see on järjekindluse, töökuse ja õnne võti.»

Adaverest pärit töötav üliõpilane Aliina (21) unistas aga alati iseseisvast elust ja tahtis, et tal oleks oma raha. Esimesel võimalusel läkski ta Tallinna õppima ja töötama.

Kuid üldiselt arvab Aliina, et raha ei ole õnne alus. «Ta küll annab palju juurde, aga ta ei ole õnne alus. Ta ei ole õnneliku peremudeli alus.»

Üksinda elades on tal küll mõnel raskemal hetkel tekkinud mõte, et üks rikas mees kuluks ära, kuid tegelikult saab ta is eilusti hakkama. Ta on avanud hoiuse ning palgapäeval läheb suurem summa sinna, ülejäänud summast arvestab ta iga nädala peale umbes 20 eurot ning kui vahel natuke rohkem kulutab, siis teab, et peab järgmine nädal veidi kokku hoidma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles