Surnult sünde seostatakse ka rasedate magamisasendiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ekspertide sõnul tuleb viivitamatult läbi viia uuringuid, et välja selgitada, kas raseduse hilises staadiumis oleva naise valitud magamisasend mõjutab tema lapse surnult sündimise riski, mida näitas väiksem uuring.

Uus-Meremaal asuva Aucklandi ülikooli teadlased võrdlesid 155 naist, kelle lapsed surnult sündisid, 310 naisega, kes terve lapse ilmale tõid, vahendas BBC.

Paremal küljel või selili magavate naiste risk oli kaks korda suurem – seda siiski vaid umbes neljal naisel tuhandest, kui vasakul küljel magajatel. Viimasel juhul jõuab veri paremini lapseni, kuna raske emakas ei suru kinni ema elutähtsaid veresooni.

Uus-Meremaa töös kutsuti üles suuremaid uuringuid korraldama. Daghni Rajasingam Suurbritannia kuningliku sünnitusabi ja günekoloogia kolledžist märkis, et lapse surnult sündimise ohtu on seostatud paljude teguritega, sealhulgas ülekaalulisuse, kasvava vanuse, rahvuse, kaasasündinud anomaaliate ja platsenta seisunditega.

Rajasingami sõnul vaatleb antud väikesemahuline uuring veel üht võimalikku tegurit. Siiski on vajalik unemustreid rohkem uurida, enne kui lõplikke järeldusi saab teha. Seniks soovitas ta naistel aga mure korral enda ämmaemanda poole pöörduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles