Venitusarmid - üha sagedasem ilumure

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venitusarmid ehk striiad, mis tekivad naha sügavamas kihis dermas kollageenkiudude liigsest venitusest ja rebenemisest, ei kimbuta vastupidiselt levinud arvamusele vaid rasedaid - ka kõikuv kaal kipub tekitama sama probleemi.
 

Viljandi haigla dermatoveneroloog Marge Tampere sõnul tekivad striiad kohtadesse, kus naha vastupidavus venitamisele on langenud ja kuhu ladestub rohkem rasvkudet: naistel näiteks puusadele, reitele, tuharatele, kõhule ja rindadele, meestel pigem seljale, selja nimmeosale ja reite välimistele külgedele, kirjutab Õhtuleht.

Kõige sagedasemateks venitusarmide põhjusteks on rasedus, perekondlik eelsoodumus sidekoe nõrkusele, rasvumine ja hormonaalne ravi, kuid Tampere sõnul mängivad striiade arenemises tähtsat osa ka keskkonnafaktorid, elustiil, sportimine (näiteks atleetidel kiired kehamuutused), toitumine, suurenenud hormoonide tarbimine (sh ka hormonaalsed rasestumisvastased ravimid).

Meditsiiniliselt pole striiade vastu suurt midagi ette võtta, küll aga on olemas terve hulk sobivaid kosmeetilisi protseduure, mille eesmärgiks on stimuleerida pärisnahas ehk dermas kollageeni sünteesi, mis aitab taastada lõhutud nahastruktuuri ja parandab naha esteetilist väljanägemist.

Paremate tulemuste saamiseks tuleks Tampere sõnul alustada ravi algfaasis, kui striiad veel punetavad - hilisemate ehk valgete striiade ravis ei pruugi aga piisavaid tulemusi enam saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles