Menstruaaltsükkel ei mõjuta naise häält

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vastupidiselt üldiselt arvatule ei mõjuta menstruaaltsükli jooksul toimuvad hormonaalsed muutused naise häält - see jääb sarnaseks kogu tsükli vältel ning ekstra kõrgenemisi või kiledaks muutumisi kindlate tsüklifaasidega ei kaasne.

See tulemus on vastupidine eelnevatele töödele, kus näidati, et naise hääletoon kõrgeneb ovulatsiooni lähenedes, vahendas teadus.err.ee.

Lääne Texase ülikooli teadlaste sõnul olid vastavad uuringud oma hinnangutelt subjektiivsed või mõõtsid vaid 3 kuni 4 parameetrit või siis analüüsiti vaid üksikuid vokaalseid toone - inimesed ei räägi aga üksikute vokaalide kaupa, kõneldakse ikka lausetega.

Antud uuringu käigus analüüsiti 35 naise 175 hääleproovi, milles mõõdeti kaheksat erinevat parameetrit - teiste hulgas hääle katkemisi, sagedust ja sära (erinevaid valjuse tasemeid).

Vastavates parameetrites ei leitud ühelgi naisel menstruaaltsükli erinevatel aegadel mingeid erinevusi, samuti ei täheldatud naiste häälekarakteristikutes erinevusi menstruaaltsüklite lõikes ning häälekõla ei mõjutanud ka hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite tarvitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles