9 geniaalset nippi, kuidas oma päevast rohkem välja pigistada

Liisa Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Youtuber Amy Landino ütleb, et üks tema produktiivsuse saladustest on kalendri plokkimine (calendar blocking). Plokkimistehnika kujutab endast kalendri abil päeva kavandamist. Planeeritakse ainult tegevusi, mis võtavad 30+ minutit. Plokkimisel on mitmeid plusse.

Esiteks, see paneb sind mõtlema, palju aega oma töö ära tegemiseks vajad. Teiseks, see aitab kavatsused tegevusteks teha. Kolmandaks, nii ennetad prokrastineerimist. Neljandaks, nädala lõpus saad oma kalendrile tagasi vaadata ja näha, mida kõike korda saatsid.

Vali, millist kalendrit kasutad

Tehtud plaanist tuleb järgnevate päevade jooksul lähtuda ning seda muuta vaid vältimatute asjaolude korral. Amy Landino kasutab veebis olevat Google Calendari, kus on muutusi üpris mugav teha. Erinevatele tegevustele saab anda leppevärvid.

Alusta une planeerimisest

Unehügieen on meie funktsioneerimiseks väga tähtis. Püüa iga päev ärgata ja magama minna samal ajal.

Märgi ülesse töö- ja/või kooliaeg

Enamus inimesi teenib leiba või õpib kindla graafiku järgi ning selle info kirja panemine on kerge. Mina isiklikult töötan kodust ja aeg selleks tuleb endal valida. Ideaalis võiks kodus töötajal säilida sarnane rütm kontoriameti pidajale.

Ühest kohast teise liiklemine

Ka ühistranspordi või autoga liiklemise ära märkimine on vajalik. Nii saad sellesse aega planeerida mõne audioraamatu kuulamise või vajalikke telefonikõnesid.

Hommikune aeg iseendale

Kohvitermosega püksilukk eest lahti bussile jooksmine ei ole just ideaalne algus hommikule. Söö, mediteeri ja riietu hommikul rahulikult.

Treening

Sinu keha on tempel. Leia aega käia jooksmas, jõusaalis või rühmatreeningus. Märgi kalendrisse ka see, palju sul kulub enda trennijärgseks pesemiseks ja sättimiseks.

Toidu valmistamine ja söömine

Kaua toitu valmistad ja sööd? Kui retsept ütleb, et supi valmistamine võtab 30 minutit, planeeri ikkagi veidi lisaaega.

Mida tehtud soovid saada?

Nüüd vaata tühje valgeid alasid kalendris. Millal saaksid teha soovitud tegevusi? Äkki tahad lugeda seda põnevat romaani, kirjutada blogipostitusi, kohtuda vana sõbraga või teha mõned kõned? Või soovid lihtsalt puhata ja vaadata sarju? Ehk tuleks kallimaga koos piknikule minna?

Koonda jooksvalt sarnased ülesanded kokku

Oletame, et oled minemas kohvikusse. Sa tead, et mitu inimest  soovib sinuga kohtuda ja asju arutada. Säti need kohtumised ühele päevale ja samasse kohta. Mariaga saad kokku Nikolay kohvikus kell 10, Kristjaniga kell 11 ja Kadriga kell 12. Võib-olla oled minemas salongi soengut kohendama. Kas samal ajal vajaks uuendamist passipilt või filmimist mõni vlog?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles