Lapsevanem, pane tähele! Viis soovitust suvevaheaja veetmiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Pikk ning väsitav kooliaasta on kohe läbi saamas ning ees ootab kolm kuud puhkust. Lapsevanemate jaoks võib laste suvevaheaja planeerimine osutuda aga suureks väljakutseks – kuidas sisustada pikka koolivaheaega ning leida piisavalt põnevaid tegevusi, et laps nutiseadmete asemel põnevaid ja arendavaid ettevõtmisi leiaks?

Linnalaagrid

Üheks heaks võimaluseks suvel ühtviisi lõbusalt ja arendavalt aega veeta ning ühtlasi linnas puhata, on osaleda suvistes linnalaagrites. Linnalaagrite vahetused algavad reeglina juba juuni esimesel või teisel nädalal ning vältavad suve lõpuni.

Laagripäev algab tavaliselt kell 10 või 11 hommikul ja kestab viis kuni kuus tundi. Neid korraldavad Tallinnas nii huvikoolid, muuseumid, noortekeskused kui ka spordiklubid. Peamiselt on linnalaagrid suunatud 7–12-aastastele lastele, kuid tegevusi on ka väiksematele ja suurematele.

Laagrite vahetused toimuvad tavapäraselt üks kuni viis päeva ning ettevõtmisi jagub igale maitsele. Mitmed huvikoolid korraldavad lastele ka teemalaagreid, nii näiteks leiab mereteemalisi laagrivahetusi, robootika-, kunsti- ja tantsulaagreid, samuti on sel suvel Tallinnas tulemas surfi- ja jalgpallilaagrid ning ka digi- ja nutiteemalised laagrid.

Väiksematele mõeldud linnalaagrites käiakse ühistel ekskursioonidel, külastatakse põnevaid paiku – muuseume, loomaaeda, elamus- ja mängukeskuseid, samuti viibitakse palju värskes õhus, peetakse piknikke ja mängitakse.

Ühepäevaste linnalaagrite hinnad algavad 20–30 eurost ning viiepäevaste vahetuste maksumused ca 100 eurost. Hinnad sõltuvad laagri temaatikast ja pikkusest. Enamasti kuulub hinna sisse ka toitlustamine, kõik töövahendid ning muuseumide jt keskuste külastused.

Tutvuge juunisjuulis ja augustis Tallinnas toimuvate linnalaagritega.

Kursused

Lisaks linnalaagritele korraldavad huvikoolid suviti lastele ja noortele ka ühe- või paaripäevaseid kursuseid. Enamasti toimuvad needki linnalaagrite formaadis, kuid on sisult suunatud rohkem õppimisele ning praktiliste oskuste omandamisele. Tegemist on koolitustega, kus saab lähemalt tutvuda mõne spetsiifilisema alaga, näiteks, nagu animatsiooni, arvutigraafika või ka keeleõppega.

Kursustel osalemine sobib just neile noortele, kes soovivad veeta suvist aega kasulikult ning õppida selle aja jooksul selgeks mõni uus oskus või arendada olemasolevaid.

Kursuste hinnad algavad ca 60 eurost (mitmepäevased) ning maksumus sisaldab kõiki materjale ja töövahendeid. Enamasti on suvised kursused suunatud noortele alates 14. eluaastast, kuid toimumas on ka väiksematele algklassilastele, nt keeleõppe- ning mitmesugused kunstikursused.

Muuseumide haridusprogrammid-linnalaagrid

Oma laagrivahetusi korraldavad suvel ka muuseumid, kes just koolivaheaegadel senisest enam lastele põnevaid tegevusi pakuvad. Nii on muuseumid läbi viimas haridusprogramme, linnalaagreid ja ühepäevaseid avastusrohkeid teemapäevi, mis on sisult harivad, kuid vormilt mängulised ning lõbusad.

Näiteks on sellel suvel lastele põnevat laagrit korraldamas Niguliste muuseum koostöös Eesti Ajaloomuuseumiga, kus üheskoos korraldatavad lastele elamusterohke öölaagri «Öö muumiaga», kus avastatakse muuseumi salakäike ja varjatud kambreid. Öölaager lüüakse üles Niguliste hauakambris, kus lisaks põnevatele lugudele ja elamustele õpitakse huvitavaid fakte ajaloost ning tehakse tutvust Tallinna vanalinnaga. Kumu muuseum ootab külla aga pisikesi kunstihuvilisi ning Lennusadam kutsub muuseumisse väikeseid merendushuvilis sõpru. Väikseid külastajaid ootab külla ka NUKU muuseum, kes kutsub suvel muuseumisse vahvaid elamusi otsima.

Muuseumide linnalaagrid on enamasti suunatud algklassilastele ja hinnad jäävad vahemikku ca 35–80 eurot, sisaldades enamikel juhtudel ka toitlustamist.

Laagrid linnast väljas

Linnast väljas looduskaunites kohtades toimuvad laste- ja noortelaagrid on parim viis vaheaja veetmiseks neile, kes otsivad suveks aktiivset ning pikemat puhkust.

Noortelaagrite vahetused kestavad vähemalt kuus päeva ning ööbimine toimub suuremates ja väiksemates laagrikompleksides ning kämpingutes üle Eesti. Noortelaagreid on väga erineva suunitluse ja temaatikaga ning peamiselt erinevadki need vaid tegevusprogrammide sisu järgi, muud tingimused noortelaagrites on samad ning vastavad ühesugustele nõuetele. Laagrites on tööl kvalifitseeritud laagrikasvatajad, kuid kindlasti tasub enne laagri valimist tutvuda põhjalikult nii laagrikoha kui ka sealsetele tingimustega ja ka laagrikasvatajatega.

Sisu ja temaatika osas on sellelgi suvel võimalik valida näiteks spordi-, seiklus-, tantsu-, kunsti-, teatri-, maalilaagrite ja paljude muude laagrite vahel. Tihtipeale valitaksegi suveks omale mitu laagrivahetust, mõnel juhul ka erinevates laagripaikades. Nii on terve suvi põnevalt ja vaheldusrikkalt sisustatud.

Tutvuge juunisjuulis ja augustis linnast väljas toimuvate lastelaagritega.

Kogupereüritused

Suvi on üritusterohke aeg ning lastele ja peredelegi on palju toimumas. Miks mitte vaadata suvekalendrist välja pikkadeks nädalavahetusteks omale vahvad üritused ning avastada põnevaid paiku üle Eesti. Ka Tallinnas on suvel koos perega palju teha. Näiteks võib pikkadel suveõhtutel perega minna hilisõhtustele ekskursioonidele Tallinna loomaaeda või külastada juulis toimuvaid Tallinna merepäevi.

Tutvuge juunisjuulis ja augustis toimuvate suveüritustega. 

Leidke mahukast suvekalendrist vahvaid tegevusi kogu suveks!

www.tallinn.ee/suvekalender 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles