Kui kaua päikesepõletuse jäljed nahal näha on?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepõletus.
Päikesepõletus. Foto: Anthony Devli /PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Unustasid päikesekaitsekreemi ja jäid liiga pikaks ajaks päevitama… Tulemust ei ole vaja kaua oodata. Peale selle, et päikesepõletus suurendab oluliselt nahavähi riski, teeb see ka naha pikaks ajaks koledaks. Aga kui kauaks täpsemalt?

Dermatoloog dr Debra Wattenberg selgitab portaalis GH, et see sõltub asjaoludest. «Kui kaua põletus kestab, sõltub sellest, kui palju päikest said. Sisuliselt tapab päike naha pealmise kihi rakud ja kahjustab nende DNAd. Uued terved naharakud peavad esile tulema,» ütleb arst.

Lühike autosõit päikesepaistelisel päeval teeb naha vaid kergelt punakaks, mitmeks tunniks randa magama jäämine võib lõppeda aga oluliselt halvemini. Mõõdukas päikesepõletus kaob paari kuni kolme päevaga. Ränk päikesepõletus, mille puhul on ka ville, nahaketendust või mahakoorumist, paraneb, võib paraneda kuni kahe nädalaga.

Viimasel juhul tuleks pöörduda arsti poole, kui on oht armide tekkeks või infektsiooniks. Kindlasti on vaja arstiabi neil, kel kaasneb päikesepõletusega palavik või külmavärinad. Muul juhul saab põletust ravida koduste vahenditega.

Leevenda päikesepõletusest tekkinud valu külmakompressiga ja niisuta nahka jaheda kreemiga. Jälgi, et kreem ei sisaldaks lõhnaaineid, mis võivad nahka veelgi ärritada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles