Kuus müüti hallide juuste kohta purustatud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suust suhu levib juuste kohta igasugu arvamusi, millest osa on ekslikud.

Good Housekeeping toob mõned näited, millised eksiarvamusi hallide juuste kohta ringi liigub.

Müüt: juuksed muutuvad ajaga halliks

Nii võib lihtsalt silmale tunduda. Tegelikult kasvab ühe juuksekarva välja langedes uus karv, milles on vähem pigmenti, sest vanemaks saades melaniini tootvad rakud aeglustuvad. Seepärast ei lähegi kogu pea ühekorraga halliks.

Müüt: hallid juuksed on jämedamad

Kuigi hallid juuksed tunduvad jämedamad ja krobelised, ei ole juuksekarva struktuur muutunud. Melaniini tootvate rakkude tööjõu vähenemisega aeglustub samaaegselt ka rasu tootmine juuksefolliikulis. Selle tulemusena on hallid juuksed kuivemad kui noored juuksed ja nende tekstuur läheb traatjaks.

Müüt: juuksed lähevad stressist halliks

Stress võib küll juuste hallinemisele kaasa aidata, aga see ei ole põhjus, miks nii juhtub. Stressi või vaimse trauma tagajärjel võivad küll juuksed peast langeda, kuid need ei lähe üleöö halliks nagu filmides. Pikema stressirohke perioodi ajal juuste hallinemise protsess vaid kiireneb mõnevõrra.

Müüt: elustiil ei mõjuta peast halliks minemise aega

Mõjutab küll. Juuksed lähevad varem halliks näiteks suitsetajatel, aga ka väga kehva toitumisega inimestel. Uuringud on näidanud, et varase hallinemisega on seotud B-vitamiini, foolhappe ja biotiini puudus. Oma rolli mängivad selles ka raud, kaltsium ja D3-vitamiin. Mitmekülgne toitumine küll ei takista halliks minemist, aga teeb selle protsessi aeglasemaks.

Müüt: halle juukseid on raskem soengusse panna

Seda ei maksa karta. Kuna hallid juuksed on kuivuse tõttu karedamad, tuleb neid ise rohkem niisutada. Kasuta niisutavaid stiliseerimisvahendeid. Geelide ja kleepuvate pihustite asemel eelista kreeme ja õlisid, mis hoiavad juuksed niisutatuna.

Müüt: juuksed lähevad halliks kindlas vanuses

Paraku mitte. Melaniini vähenemine on väga individuaalne ja võib toimuda nii 20ndates kui alles 60ndates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles