Salatsigur ehk viitluf on üks kõige nooremaid köögivilju, veidi enam kui sada aastat vana. Salatsiguri kasvatamine sai alguse Belgiast, kui talupoegadel, kes sigurit juurika pärast kasvatasid, ei õnnestunud saaki realiseerida ja osa sellest läks hoiuruumis kasvama. Tekkinud kahvaturohelisi lehti hakati turul kimpudena salatina müüma ja uus köögivili meeldis ostjatele. Salatsiguri maitse on meeldivalt mõrkjas. Sestpeale ajatataksegi siguri lehti salatsiguri saamiseks.
Eriti hinnatud on salatsigur tänapäeval Belgias, Itaalias, Hollandis ja Poolas, seal on ta tähtis köögivili, kasvatatakse kuni 7 kg inimese kohta aastas. Ta on levinud ka teistesse Euroopa maadesse ja Ameerika Ühendriikidesse, nõudlus on suurem kui pakkumine. Eestiski saaks teda edukalt kasvatada. Salatsiguri lehti saab ajatada kogu talve.
Endiivia, eskariol ja friseesalat
Erinevalt salatsigurist on endiivia peamisel suvine lehtsalat. Endiiviat tunti juba Vanas Egiptuses ja pärit on ta Vahemeremaadest. Roomas oli ta peamiselt hanede nuumasööt. Aiandusega tegelevad mungad viisid endiivia Kesk- ja Lääne-Euroopasse. Laialdaselt kultiveeritakse Prantsusmaal alates 17. sajandi algusest. Tänapäeval on endiivia kasvatamine keskendunud Belgiasse, Itaaliasse ja Prantsusmaale, vähesel määral kasvatatakse Ameerikas, Kanadas ja Hiinas.
Endiivia on kaheaastane taim, esimesel aastal moodustab juure ja lehekodariku, teisel aastal õitseb, ajab välja varre. Õied on sirelilillad või sinised. Liigi piires eristatakse mitu teisendit. Neist tuntumad on endiiviasigur ehk eskariool ja kähar endiivasigur ehk friseesalat.
Eskarioli lehed on paksuvõitu, laiad, lõhestumata, servast ebakorrapäraselt sakilised, sileda või kurrulise pinnaga, laiade ja paksude roodudega. Frisee lehed on vähem või rohkem kähardunud, sügavalt lõhised, ebakorrapärased, peensulgjad. Väliseid rohelisi lehti tarvitatakse hautatud köögiviljana, sisemised, pleegitatud lehed sobivad toorelt salatina, kas magusate või soolaste lisanditega. Lehed sobivad suurepäraselt erinevate toiduvaagnate garneerimiseks.