Soome disainerid teevad plastjäätmetest ujumisrõivaid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

A post shared by HALLA HALLA (@hallaxhalla) on

Soomlannad Salla Valkonen ja Hanna Lehtovaara on tulnud omapärasele ideele toota ookeani sattunud plastjäätmetest bikiine. Kaks aastat tagasi loodud bränd Halla Halla on tuule tiibadesse saanud ja seda hea põhjusega.

Valkonen ja Lehtovaara kohtusid Kymenlaakso rakenduskõrgkoolis, mis nüüd kuulub Kagu-Soome rakenduskõrgkooli (XAMK) alla. Naistel oli plaan rõivatootjateks hakata ja pärast ülikooli lõpetamist Aasias ringi rännates tuli neil hea mõte, edastab yle.fi.

«Aasias me peamiselt surfasime ja bikiinidest sai kiiresti meie tavaline igapäevane riietus,» rääkis Valkonen. «Aga me ei leidnud selliseid mudeleid, mis oleksid olnud meie maitsele sobivad. Nii hakkasime neid ise disainima ja õmblema ning siis saigi meie idee hoogu.»

 

Sweet little Sunday! ???

A post shared by HALLA HALLA (@hallaxhalla) on

Naised leidsid Itaalia kanga, mis rabas neid huvitava tekstuuriga. See oli tehtud ringlussevõetud plastjäätmetest, peamiselt kalavõrkudest ja plastpudelitest. Balil käies mõjutas neid juba väga sügavalt see, kui palju rämpsu meri kaldale kannab. Nüüd teevad nad oma ujumisriideid samasugusest prügist.

«See olukord on väga kurb; väga, väga kurb. Surfama minnes võib aerutades iga teise tõmbega sulle pihku jääda nuudlipakk või mähe,» ütles Valkonen.

Ümbertöödeldud prügist tehtud kangas on kolm kuni neli korda kallim kui tavalina nailon. Sellegipoolest on nad otsustanud teha Halla Halla ujumisrõivaid vaid töödeldud materjalidest, et toetada prügi ümbertöötlust. Jätkusuutlikkuse põhimõte on ka nende äri üks edu võtmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles