Ameeriklaste lastekasvatuse eripärad, mis mujal tunduvad imelikud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phil Noble / Reuters / Scanpix

Igas kultuuris on omad kombed ja reeglid, kuidas on kõige õigem lapsi kasvatada. Sissejuurdunud uskumuste põhjal on ka seadused, mis neid kombeid kaitsevad. Mis meil tavaline, võib olla Ameerikas imelik, ja ka vastupidi.

Ameeriklased hoiavad oma lapsi alkoholist pikka aega eemal

Kuigi mujal maades tohivad inimesed enamasti alkoholi tarbida 18-aastaselt (Saksamaal võib lahjat alkoholi omada ja juua juba 14-aastane), siis USAs on see lubatud alles 21-aastaselt. Eurooplased pakuvad alkoholi suurtele lastele ka õhtusöögi kõrvale, Ameerikas vanemad koos oma lastega üldiselt ei joo.

Ameeriklastel on hambahaldjas

USAs on kombeks, et kui lapsel tuleb piimahammas ära, paneb ta selle padja alla. Öösel hiilib vanem tuppa ja poetab hamba asemel padja alla raha. Võrdluseks – meil visatakse hammas ahju otsa, Indias aga matavad lapsed oma hambad ise maha.

Lapsi kantakse rihma otsas

Ameerikas ei ole sugugi imekspandav, kui vanemad panevad oma väikelapsed rihma otsa, et nad rahvasummas kaotsi ei läheks. Neil, kes on harjunud, et rihma otsas on vaid koerad, võib olla seda imelik kõrvalt vaadata.

Lapsed saavad sageli eraldi toitu

Ameerikas ei peeta seda erikohtlemiseks, kui lastele tehakse nende soovide järgi ülejäänud perest muud toitu. Tihtipeale saavad lapsed oma õhtusöögi üldse varem kätte ning täiskasvanud istuvad hiljem laua taha, et seltskonda nautida ja napsi võtta.

Ameerika lapsed kannavad mähkmeid väga kaua aega

USAs on tavapärane, et lapsed on mähkmetes 3-4-aastaseks saamiseni ning potitreeninguga alustatakse alles siis, kui laps selleks ise soovi avaldab. Võrdluseks – Indoneesias ja Vietnamis ei kasutata üldse mähkmeid ja laps pannakse potile tema keha märguandeid jälgides.

Ameerikas tähistatakse lapse soo avaldamist uhke peoga

USAs on kombeks lapse soost teada saades teha pidu, kus lähedased saavad tulevase beebi sugu tähistada. Mujal üldiselt lapse soole nii suurt tähelepanu ei pöörata.

Ameeriklased magavad ainult toas

Ameeriklased peavad seda väga veidraks, et meil ja mujal põhjamaades magavad lapsed talvelgi õues. Kui USAs jätaks keegi beebi külma ilmaga õue, kutsutakse kohale lastekaitseametnik ning vanemad saaksid süüdistuse laste väärkohtlemises.

Lugu ilmus esmakordselt 11.05.2018

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles