Tippkirurg Peep Pree selgitab: mida teada enne, kui plaanid rinnaoperatsiooni?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Martina Kovacova / PantherMedia / Martina Kovacova/Scanpix

Rindade suurendamine on ilukirurgia kõige levinum operatsioon, olles sealjuures täiesti praktiline. Väiksed, lõtvunud või ebakorrapärase kujuga rinnad võivad naise jaoks kaasa tuua tohutu probleemi nii füüsilisel kui emotsionaalsel tasandil – siinjuures aitabki rindade suurendamine saada naisel tagasi oma enesekindluse koos ihaldatud büstiga.

Rindade suurendamise operatsiooni ei peaks kindlasti automaatselt võrdsustama välismeediast silma jäänud tohutu tissipaariga. Eestis teavad üldjuhul naise rindade suurendamise operatsioonist pigem vaid tema lähedased. Nii võib vabalt olla, et näiteks kõrvallaua kolleeg, naabrinaine või lähisugulane selle protsessi läbi teinud on ja seeläbi enesekindlama mina leidnud.

Esteetilise ilukirurgia kliiniku Clinica tippkirurg ja rinnakirurg dr Peep Pree aitab leida vastused kõikidele rindade suurendamisega seotud küsimustele ja kummutab nii mõnedki müüdid.

1. Rindade suurendamine – kliiniku ja kirurgi valik – mida silmas pidada?

Iga operatsiooni korral on oluliseks valida õige kliinik ja arst. Kirurgi tuleb siiski võtta kui inimest, kelle kätte usaldatad nii oma rinnad kui tervise ja ka elu. Järgnevalt toon mõningad näpunäited, mida soovitan sul jälgida rindade suurendamise operatsiooni kliiniku ja kirurgi valikul:

  • Rindade suurendamise operatsiooniks kliinikut valides pea meeles, et ilukirurgia asutusi, kus on lubatud patsiente ka öö läbi kliinikus hoida (päevakirurgia litsents ööseks jäämist ei luba) on Eestis väga vähe. Erihaigla litsentsiga kliinikusse on võimalus jääda patsiendil pärast operatsiooni vaatluse alla terveks ööks, et saada rindade suurendamise operatsioonijärgset vajadusel adekvaatset abi ja leevendust. Operatsioonijärgselt kodus taastumisel kliiniku ja arsti tugi puudub. Kliiniku, kus teostatakse rindade suurendamise operatsiooni, erihaigla litsentsi saad kontrollida siit .
  • Kõik ilukirurgia kliinikud erinevad ka personali poolest. Vaata üle ettevõtte veebilehelt, kas rindade suurendamise kirurg on plastilise kirurgia väljaõppega kirurg ja läbib järjepidevalt erialaseid koolitusi.
  • Ilukirurgia kliiniku ja kirurgi valikul jälgi kindlasti, et rindade suurendamise operatsiooni konsultatsioon ei kujuneks müügi kõneks. Konsultatsioon peab sisaldama võimalikke operatsiooni riske ja tulemusi, mille eesmärgiks on panna sind mõtlema, kas oled rindade suurendamise operatsiooniks valmis.
  • Rinnakirurgi valides on ülioluline, et suhtlus kirurgiga kulgeks mugavalt ja sa julgeksid küsida ära kõik oma küsimused.
  • Jälgi, et rindade suurendamise konsultatsiooni kestvus oleks vähemalt 1 kuni 2 tundi. Lühikese 15 minuti konsultatsioonil (nagu see tihtipeale toimub) ei ole võimalik arstil sulle kõike operatsiooni riske ja tulemusi tutvustada.
  • Rindade suurendamise operatsioon toimub täisnarkoosis. Mida kogenum ja hoolikam on kirurg, seda väiksem on operatsiooniaegne kudede trauma, mis mõjutab ka otseselt tekkiva valu suurust ja tugevust. Lisaks oleneb operatsiooni järgne valu ka patsiendi enda valulävest.

2. Millal on parim aeg rindade suurendamise operatsiooniks? 

Rindade suurendamise operatsiooniks on parim aeg siis, kui tunned, et sa ei ole oma rindade välimuse ehk kuju või suurusega rahul. Clinica rinnakirurg dr Pree toob välja, et rindade suurendamine ei ole üldiselt näidustatud alaealistele (va meditsiin-psühhiaatrilistel näidustustel, kui selleks vajadus tekib), küll aga puudub vanuse ülemine piir. Rinnaoperatsioonile võib vabalt tulla kasvõi 100-aastaselt. Rindade suurendamise operatsioonid on populaarsed alates 18 kuni mistahes vanuseni, mil naine oma rindadele suuremat tähelepanu pöörab. Rindade suurendamise mõtte tekkides on soovitav minna konsultatsioonile rindade kirurgi juurde ja rääkida oma mõtetest ja kahtlustest. Lisaks tuleb patsiendil kuulata ära kõikvõimalikud operatsiooniga kaasnevad riskid.

3. Rinnaoperatsioon ja imetamine – kas rinnaimplantaadid on raseduse ajal takistuseks? 

Dr. Peep Pree soovitab sul olla rase ära enne kui plaanid rinnaoppi. Kui aga tunned, et rindade suurendamine aitab sinu elukvaliteeti tõsta, on selleks võimalus olemas.

Kõigil naistel suurenevad raseduse ja imetamise ajal rinnanäärmed, mis venitavad ka rinnanahka. Täpsemalt, kui palju venib sinu rinnanahk imetamisega, sõltub sinu individuaalsest naha elastsusest.

Loomulikust venitusest tulenevalt on tõenäoliselt kõikidel kirurgidel kogemus, et rinnasuurendusoperatsiooni läbinud patsientide rinnakuju ei ole pärast laste imetamist enam nii püstjas ja ilus, kui oli enne rasedust. Seda põhjusel, et rinnaimplantaadid venitavad lisaraskusena nahka imetamisperioodil rohkem (kuna rindu on proteesi panekul juba venitatud). Lihase all (vs osaliselt lihase all olev protees vs lihase peal olev protees) olev protees venitab nahka küll vähem, kuid võib harvadel kordadel tekitada nn topelt rinna efekti. Lihase peale paigutatud proteesidel esineb aga rohkem loomulikku vajumist. Rinnaoperatsiooni meetodi kohta vaata punkti 5 või Clinica veebilehelt.

Üheks võimaluseks on rinnaimplantaadid raseduse ajaks ka eemaldada ja hiljem uued tagasi panna, kuid sellist lahendust rakendatakse pigem harva.

Siiski on üldiselt väike osa naisi, kes pärast imetamisperioodi olemasolevatele rindadele lisaoperatsiooni vajavad. Otsus lisaoperatsiooniks on sel juhul individuaalne ning sõltub naise nõudlikkusest välimusele. Vastukaaluks on ka olukordi, kus mõni patsient mainib, et imetamisjärgselt on rinnad isegi ilusamad kui enne.

4. Rinnaimplantaadi ja operatsiooni meetodi valik – milline valida? 

Rindade suurendamiseks kasutatakse enamlevinult rinnaimplantaate. Rinnaimplantaadid ehk rinnaproteesid valitavad arst ja patsient koostöös. Operatsioonijärgne rinnakuju sõltub otseselt paigaldatud rinnaproteesi kujust ja suurusest, kuid rolli mängib ka inimese individuaalne anatoomia. Clinica kliinikus kasutatakse rindade suurendamiseks ainult maailma kõrgeima kvaliteedistandardiga rinnaimplantaate Eurosilicone ja B-Lite. Rinnakuju valimist toetavad operatsioonid ja kliendi oma nägemus (pildid, ideed ja kirjeldus soovitud tulemusest).

Võimalusi, kuhu ja kuidas rinnaimplantaat paigaldada, on erinevaid:

  • rinnalihase peale ehk rinnanäärme alla;
  • rinnalihast katva kile alla;
  • osaliselt rinnalihase alla;
  • täielikult rinnalihase alla;
  • rindade suurendamine rasvasüstiga, mille puhul kasutatakse rindade suurendamiseks rinna täitematerjalina patsiendi oma doonorpiirkonna rasvkudet.

Arvestades kliendi olemasolevat välimust ja rinnakuju soovi, soovitab rinnakirurg rindade suurendamise operatsiooni meetodit parima tulemuse saavutamiseks.

Sõltuvalt proteesi suurusest ja mudelist, operatsiooni tehnikast ja inimese rinna ja rindkere iseärasustest, võib protees pärast operatsiooni olla nii nähtav silmaga kui ka täiesti loomulikku rinda meenutav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles