Seitse fraasi, mis aitavad tuvastada nartsissistist kallima

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kui sa oled suhtes kellegagi, kes võib olla nartsissist või sotsiopaat, võib sul olla raskusi aru saada, mis toimub. Sa võid tunda, et oled üksi, kuid ei saa aru, miks. Sulle võib tunduda, et ütled alati valesid asju ja ajad kallima närvi, kuid ei saa aru, mis talle vihaleajavalt mõjus.

Siin tulevadki appi psühholoogid, kes aitavad selgeks saada, miks sa langesid nartsissisti võlude ohvriks ja miks keegi, keda sa armastasid, sinuga nii käitus. Kui sa võtad julguse kokku ja juhtunust räägid, hakkad mõistma, et see, mis sinuga juhtus, polnud normaalne.

Donna Anderson on just sellise suhte ellujääja. Pärast abielu purunemist sotsiopaadiga rajas ta kodulehe LoveFraud, mis on muutunud populaarseks kohaks, kust leiavad isiksusehäiretega partnerite ohvrid abi. Andersen toob välja mõne fraasd, mis annavad tunnistust, et sul on suhe sotsiopaadi või nartsissistiga. Siin on kasutatud mõlemat terminit samaväärsena, kuna kehtivad nii juhul, kui su partner on nartsissist või ka sotsiopaat.

  1. Ta pommitab sind armusõnumitega. Kui te esmalt kohtusite, valas ta sind armastuse ja õrnusega üle. Ilmselt ütles ta sulle, et sa oled eriline, et ta pole kunagi kedagi sinusarnast kohanud ning et teie suhe on ette määratud. Tegelikkuses on see kõigest näitemäng – ta märkas sind, võttis su sihikule ning lülitas «armupommitamise» sisse, et jätta mulje, nagu ta oleks täiuslik. Tegelikult ei pea suhe niimoodi arenema ja kui sul on tunne, et kõik liigub liiga kiirelt, siis ilmselt see nii ongi. Kui keegi vannub sulle kaks nädalat pärast kohtumist surematut armastust, siis ei ole see siiras.
  2. Ta on murdja. Enne, kui sa ta võrku langesid, otsis ta tõenäoliselt juba järgmist sihtmärki. Nartsissistid otsivad täie tähelepanuga nõrku ohvreid, keda nad saavad võluda, võrgutada ja lõksu meelitada – ja nad on selles väga osavad. See peab olema keegi, kel on neile palju anda, aga kes on ka haavatav.
  3. Ta tekitab haletsust ja kaastunnet. Kõige usaldusväärsem meetod aru saamaks, et sul on tegemist sotsiopaadiga, pole sugugi hirmutunne. Ta püüab hoopis su kaastundele mängida. Kui sa avastad, et tunned pidevalt kaasa inimesele, kes teeb sulle või teistele haiget, kes aktiivselt püüab su kaastunnet saada, siis sajaprotsendiliselt on tegu sotsiopaadiga. Ta võib sulle rääkida, kui halvasti on temaga minevikus käitutud – see ei pruugi olla vale, kuid tasub olla ettevaatlik. Ta jagab sinuga isiklikke detaile, et luua illusioon lähedusest – et siis seda hiljem sinu vastu kasutada.
  4. Gaslighting. Gaslighting on termin, millele pole head eestikeelset vastet. Sisuliselt on tegemist manipuleeriva käitumisega, mis paneb sinu, ohvri, reaalsuses kahtlema. See toimub aja jooksul aegamööda ning sul on raske asjale pihta saada, enne kui on liiga hilja. See võib alata pisivaledega, ülbe kommentaariga. Kehtib «konn katlas» põhimõte: kuumus keeratakse aeglaselt juurde ja konn ei saa arugi, mis hetkel ta on keevas pajas. Nartsissist valetab sulle sellise järjekindlusega, et sa jääd lõpuks teda uskuma, ka eitab ta asju, mida sa tead kindlalt, et ta on öelnud või teinud. Mida rohkem ta seda teeb, seda rohkem sa hakkad reaalsuses kahtlema ning tema reaalsust omaks võtma. Aeg-ajalt ta kiidab sind ning sul tekib tunne, et ehk ta polegi nii halb inimene. See kõik tekitab aina rohkem segadust ja paneb sind aravama, et kaotad mõistuse. Sageli kasutab ta ka sinu perekonda sinu vastu, rääkides neile, et sa oled hull, ja öeldes samal ajal sulle, et sa ei tohi nendega enam suhelda.
  5. Jekyll ja Hyde. Sa ei mõista, miks ta ühel hetkel sind kiidab, teisel aga ründab? Selline Jekylli ja Hyde’i käitumine on nartsissistide puhul väga tavaline ja ta kasutab seda selleks, et sind lõa otsas hoida. Aja jooksul hakkab ta sind aina enam alavääristama ja Hyde’i pool temas tuleb rohkem esile. Ta mõnitab, solvab, manipuleerib, süüdistab kõiges sind, keelab sulle füüsilist lähedust jne. Sa kipud kõiges süüdistama iseennast, sest ta on väga osav kõiges fookuse sinule suunama. Püüa meeles pidada, et armastav ja lahke inimene, kellesse alguses armusid, ei eksisteerinudki kunagi.
  6. Alavääristamine. Kord võis tunduda, et sa oled nartsissisti jaoks maailma tähtsaim inimene, kuid kui ta on sinuga lõpetanud, viskab ta su kõrvale. Ta on võtnud kogu su armastuse, raha ja austuse ning tal pole mingit probleemi sind kõrvale heita ja järgmist ohvrit otsida. Nüüd, kui sinust on kõik imetud, oled sa talle kasutu. Kui sa toe otsingutel pere ja sõprade poole pöördud, võid avastada, et keegi ei usu sinu versiooni, sest nartsissist on juba ette jõudnud ning kõik on langenud tema sõnade lummusse. Ka ei pruugi ta üksinda töötada – kui on vaja sinu mainet rikkuda, võib ta kaasata «satelliidid», kes musta töö tema eest ära teevad.
  7. Tagasi pilti imbumine. Olgu siis ta sinuga lõpetanud või on sul ehk õnnestunud põgeneda – on tõenäoline, et ta tuleb tagasi. Sa pead olema tähelepanelik: blokeeri ta sotsiaalmeediast, blokeeri ta number ja kõik, kes on temaga veel kontaktis. Nartsissistid kardavad hülgamist, nende jaoks on maine väga oluline. Nad elatuvad tähelepanust ja kui sa ei anna neile seda, saavad nad aru, et nad ei kontrolli enam olukorda. Niisiis pöörduvad nad sageli tagasi, et sind taas võrku püüda. Ta võib öelda, et on teinud suure vea, et tal on kahju oma käitumise pärast ja et ta ei tee kunagi enam nii. Ära mine selle õnge, kuna asi lõppeb veel hullemini kui esimesel korral! See on sama jama, lihtsalt järgmine episood.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles