Hambaarstid soovitavad lastele kommi asemel pigem jäätist

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ron Sumners/PantherMedia/Scanpix

Laste hambad lähevad kiiresti korrast ära, kui vanem ei aita suuhügieenist kinni pidada või kui laps sööb palju maiustusi.

Suhkru tõttu kogunevad suhu bakterid, mis aitavad kaasa hambaaukude tekkele. Mõned maiustused on hammastele kahjulikumad kui teised. Capital City Pediatric Dentistry toob näiteid, millised kommid hambaid kõige rohkem lõhuvad.

Kleepuvad kommid – karamell, iiris, kummikommid. Nende tõttu jääb suhkur hammaste külge eriti pikaks ajaks ja jõuab seetõttu rohkem kahju teha.

Hapud kommid – kommi hapukas maitse tuleb happest. Hape söövitab hambavaapa ja teeb hambad aukude tekkimise suhtes haavatavamaks.

Lutsukommid – kõva kommi puredes võivad lapsed hamba murda. Kes kommi ei jära, see imeb ja lutsutab, mistõttu on jällegi suhkur pikka aega suus ja loob bakteritele hea kasvupinnase.

Maiustustega liialdamine on igal juhul halb, kuid see ei tähenda, et neid täielikult vältima peaks. Hammaste seisukohalt on paremad maiustused jäätis ja šokolaad, mille jäägid saab sülg kiiremini suust eemaldada. Eriti hea on tume šokolaad, milles on vähem suhkrut. Samuti tasub eelistada pähklitega komme või pähkleid, mis aitavad hammastelt suhkrujääke maha kraapida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles