Viis kemikaalidevaba nippi, kuidas koide vastu võidelda

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Koid on majapidamises väga tüütu probleem, mis ei anna endast enamasti märku enne, kui on juba liiga hilja ning riietes on nähtavad augud sees. Katkiseid rõivaid ei õnnestu enam hästi päästa, kuid kodu saab koidest puhtaks küll.

Tõmba tolmuimejaga kõik üle. Tolmuimejaga tõmbamine on üks esimesi ja kõige lihtsamaid asju, mida saad koide vastu ära teha. Võta riided kapist ja kummutist välja ning tõmba kõik üle. Pärast kapi ja sahtlinurgakeste puhastamist jätka kogu ruumi koristamist, sest koid võivad olla juba vaiba sisse munenud.

Pese kõik kangad üle ja lase võimalusel kuivatist läbi. Koile meeldivad higi ja mustus. Kui kahtlustad koirünnakut, siis ei jää muud üle, kui tuleb kõik riided (kaasa arvatud kardinad) läbi pesta. Kui kuivatit ei ole, vii riided õue tuulduma.

Külmuta riided läbi. Asjad, mida ei saa pesumasinasse ja kuivatisse panna, võid panna hoopis ööseks sügavkülmikusse. Praegusel ajal teeb selle töö ära ka õueõhk. Madalad temperatuurid tapavad alles jäänud koid ära.

Pane kappi seedripuust klotse. Seeder on looduslik koipeletaja. Kui seedrist mööbli ostmine käib üle jõu, võid kappi panna mõned klotsid või osta hoopis seedrist riidepuud. Kui seedri lõhn hakkab kaduma, siis saad seda liivapaberiga hõõrudes elustada.

Tee ise koipeletaja. Koid kardavad teatud tugevaid lõhnasid, mis inimestele hoopis meeldivad. Pane väikesesse riidest kotikesse kuivatatud lavendlit, patšulit, kaneelikoori ja rosmariini ning aseta see riidekappi kampsunite vahele. Kotike peaks oma lõhna kaotama umbes aastaga, siis võid selle välja vahetada.

Allikas: Pure Wow

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles