Ainulaadne pilk ajalukku: sufražettide plakatid, mis aitasid naistele valimisõiguse välja võidelda

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Cambridge’i Ülikooli raamatukogus toodi näitusele haruldane kollektsioon naisõiguslaste plakatitest, et tähistada saja aasta möödumist naiste valimisõiguse saavutamisest Ühendkuningriikides.

1918. aasta 6. veebruaril võeti Suurbritannias ja Iirimaal vastu rahva esindatuse seadus, mis andis valimisõiguse üle 30-aastastele naistele. Selle puhuks korraldatud näitusel saab näha väga haruldasi plakateid, millest suurem osa saadeti Cambridge’i Ülikooli raamatukokku 1910. aasta paiku. Pruun postipakk, millest plakatid leiti, avastati aga alles 2016 aastal. Paki saatjaks osutus dr Marion Phillips, kes oli üks sufražettide juhtfiguure, edastab The Independent.

«Need plakatid on fantastiline näide sellest, kuidas sufražetid 20. sajandi alguses avalikkuse tähelepanu püüdsid,» märkis näituse kuraator Chris Burgess. «Plakateid loodi selleks, et neid seintele kleepida, kuid ilm või poliitilised vastased kiskusid need maha. Seetõttu on väga ebatavaline, et selline materjal on üle saja aasta olnud nii turvaliselt hoiul.»

Vaata plakateid galeriist!

Loe lisaks siit, kuidas Eesti naised valimisõiguse said.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles