Üks teaduslikult tõestatud kasvatusmeetod, mis ka töötab

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Laste kasvatamine on paras väljakutse, kuna arvesse tuleb võtta ka iga lapse omapära. Kuid on üks kasvatusviis, millel on ka teadlaste sõnul lapse arengule positiivne mõju.

Näiteks situatsioon, kus last ei võeta mänguväljakul omaks või on ta liiga tagasihoidlik klassiruumis teiste lastega suhtlemisel – just siin tulebki mängu lapsevanema roll, vahendab Pure Wow. Nimelt uuringud väidavad, et vanemad, kes innustavad ja n-ö tõukavad lapsi võtma riske, vähendavad sellega lapse ärevusriski.

Inglismaal, Hollandis ja Austraalias läbi viidud uuring tõi välja, et lapsed, keda vanemad julgustavad teatud viisil käituma, kannatavad väiksema tõenäosusega lapseea ärevushäirete all.

Lapsevanem peaks last julgustama olema aktiivne tundmatus või võõras situatsioonis, ärgitama teda võistlema ja kaotusega leppima ning avalikes kohtades sõna võtma ja teistega suhtlema. Paljud vanemad aga just hoiavad oma lapsi selliste situatsioonide ja tegevuste eest, kuna nad kardavad, et laps võib saada haiget või solvuda. Kuid tegelikult aitab see lapse arengule just kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles