Kuus võimalust, kuidas vihaga toime tulla

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Tõenäoliselt ei meeldi kellelegi vihastada ega negatiivseid emotsioone tunda, kuid paraku tuleb neid elus ette. Seega, kuidas vihapursetega toime tulla?

  1. Teadvusta endale, mis sind tegelikult vihale ajab. Viha on selline emotsioon, mille allikas võib olla ebaselge, kirjutab Psychology Today. Kui tunned viha tekkivat, siis mõtle korraks, mis sinus sellist tunnet tekitab ning siis on sul ka kergem viha talitseda.
  2. Mõista oma emotsioone. Mõtle, kas sa tõesti oled vihane või on äkki tegu kurbusega või oled lihtsalt haiget saanud. Viha ei ole sama, mis kaotusvalu ja kurbus.
  3. Ürita aru saada, kas sa ikka suunad viha õigesse kohta. Inimesed suunavad liiga tihti oma viha teisele inimesele, kuna see on lihtsaim viis vihaga toime tulla. Kui sa tunned, et oled väsinud ja stressis, siis asi võibki olla selles ja sa lihtsalt elad end kellegi peal välja.
  4. Analüüsi ennast. Teadlased ütlevad, et negatiivsed emotsioonid muudavad meid enesekeskseks, seega ei ole seal ruumi teise inimese vaatenurgale. Püüa aru saada ka kaaslase või vastase positsioonist.
  5. Ole kaastundlik. Tee ruumi ka teiste inimeste jaoks ja mõtle, miks ja milleks asjad hetkel selliseks kujunenud on. Viha ei ole kunagi eraldiseisev emotsioon, vaid toimib alati millegagi seoses.
  6. Suhtle. Viha aitab ka maandada kellelegi oma tunnetest rääkimine. Proovi näha enda sisemaailma seotuna teiste sisemaailmaga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles