Kuidas aru saada, kes sinu Facebooki sõpradest on psühhopaat? (1)

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kas teadsid, et 1 % populatsioonist on psühhopaadid? See aga tähendab, et suure tõenäosusega paljudel meist on vähemalt üks Facebooki sõber psühhopaat või psühhopaadi kalduvustega.

Uuringud näitavad, inimesed kellel on n-ö «hämara» iseloomu tunnused nagu nartsissism, machiavellism, psühhopaatsed ja sadistlikud kalduvused, on ka altimad internetiavarustes aktiivsed olema, kirjutab Business Insider. Samuti võivad selliste tunnustega inimesed suurema tõenäosusega harrastada teiste terroriseerimist või kiusamist. Uuringud ütlevad ka, et paraku mehed praktiseerivad küberkiusu rohkem kui naised.

Psühhopaadid tihtipeale varjavad oma identiteeti ja esinevad anonüümsena, kuid võivad samal ajal elada täiesti normaalset töö- ja pereelu. Kuidas aga aru saada, kas inimene on psühhopaat?

On mõned üsna ilmsed tunnused, mille järgi seda aru saada. Näiteks, kui inimene ei taju ega saa aru, et ta on postitanud või öelnud kellelegi midagi solvavat või kohatut. Samuti esineb psühhopaatidel nähtus nimega «kaose resistentsus» ehk nad ei reageeri draamale või kriisile nagu ülejäänud inimesed, vaid jäävad ükskõikseks. Halvemal juhul nad isegi tekitavad meelega teistele ebamugavust ja piina.

Kuna sotsiaalmeedia võimaldab erinevaid vastuolulisi teemasid lahata ja kommenteerida, on see selliste inimeste jaoks ideaalne platvorm. Neid paeluvad teemad nagu konflikt, võim ja autoritaarsus.

Seega, kui sul on Facebookis mõni sõber, kes kogu aeg postitab viha õhutavaid artikleid või võtab alati provokatiivselt sõna teemadel, mis võib inimesi haavata või solvata, siis võib tegu olla psühhopaadiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles