Kardad, et oled nartsissist? Head nõuanded, kuidas paremini hakkama saada

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Öeldakse, et nartsissism on moodsa ajastu sümptom. Nartsissistliku isiksusehäirega inimesed võivad teha suhted põrguks, sageli ise aru saamatagi, et probleem on neis. Mida aga teha, kui sa kahtlustad, et võid ise olla nartsissist?

Nartsissistid käituvad kontrollivalt ja vastuoluliselt. Sügaval sisimas nad kardavad, et kui lasevad kellegi endale liiga ligidale, siis saavad nad haiget – samas on nende egod aga liiga õrnad ning neile on eluliselt oluline, et neid imetletaks ja neist hästi arvataks.

See pole vaid eneseimetlemine, vaid ka üksildane ja hirmutav elu – nartsissistlik inimene on oma mõtete lõksus, kinni oma peas ja elab pidevas kartuses, et keegi pääseb talle liiga lähedale. Nad on veendunud, et ainus ohutu viis on püüda kõike kontrollida – ka seda iseennast, keda nad maailmale näitavad.

Ajakirjas Personality and Social Psychology Bulletin avaldatud uurimus aga viitab, et olukord pole sugugi lootusetu ja nartsissistid saavad end treenida paremaks inimeseks. Selleks tuleb teha perspektiivi muutmise harjutusi ehk teadlikult püüda olukorda näha teise inimese vaatevinklist. Nartsissistide «empaatianupp» pole pöördumatult katki, aga nad peavad endale pidevalt meelde tuletama, et see eksisteerib ja et seda tuleb kasutada.

Vabakutseline kirjanik Samantha Eyler on harjutusi enda peal katsetanud ning jagab väljaandes Roleboot paari head nõuannet, mida ta on selle käigus õppinud.

Tea, kes sind armastavad ja kuula, mida neil on öelda

«Mul on vedanud, et mul on ema, vend ja paar pead sõpra, keda ma austan ja kellest ma tean, et nad ei teeks mulle iialgi teadlikult halba,» ütleb Samantha. Kui need inimesed talle tema käitumise kohta tagasisidet annavad, püüab ta alati tõsiselt kuulata.

Tarbi pidevalt kunsti

Kunst toimib nartsissistide jaoks teraapiana. Olgu selleks kino, kirjandus, televisioon või fotograafia – püüa näha maailma läbi kellegi teise kaamerasilma. Püüa infot, mida sulle edastatakse, tarbida hinnanguvabalt ning eeldusega, et see perspektiiv on tõene – just nii näeb maailma selle kunstiteose looja.

Astu sammuke tagasi, kui sul on vaja taastada turvatunne. Aga ära jookse minema

Eelmainitud tegevused võivad kergesti vallandada paanika- ja enesevihkamishood, mis panevad nartsissisti intiimsusehirmus minema jooksma. Kui see juhtub, võta sammuke tagasi, ole endaga hell – aga pea meeles, et pead ka tagasi tulema. Armastus ja inimlik lähedus on, hoolimata sellest, et väga hirmutavad, ainsad asjad, mis saavad purustada peegelmaja, milles nartsissistid iga päev elavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles