TTÜ vanemteadur: teraviljatumm on imikule parem kui enamik praeguseid piimasegusid (2)

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Prantsusmaal avastati piimasegust salmonellabakter, mis jõudis kahju teha juba kümnetele imikutele. TTÜ toidutehnoloogia osakonna vanemteaduri Signe Adambergi sõnul tasuks võtta eeskuju enda vanaemadest, kes piima puudumisel alternatiivseid toite keetsid.

Signe Adamberg selgitab, et kuigi Eestis Lactalise'i tooteid müügil pole, võivad kõnealuse brändi tooted siiski meieni jõuda. «Meie uuringu andmeil on enamik Eestis müüdavatest imiku- ja jätkupiimasegudest toodetud eri Euroopa riikides ja siin toodab neid AS Solbritt. Teadaolevalt Eestis Lactalise'i piimasegusid ei müüda, kuid meie inimesteni võivad need jõuda internetist tellides või neis riikides reisides. 

Imikutoitudele kehtivad väga ranged kvaliteedinõuded ja kõik partiid peaksid läbima patogeensete bakterite kontrolli. Seda kummalisem on, et salmonellat sisaldav toode üldse turule jõudis ja avastati alles seoses haiguspuhangutega.»

Teine küsimus on Adambergi sõnul see, mida rinnapiima asemel oma imikule kõige mõistlikum oleks anda. «Kõige parem toit imikule on alati rinnapiim ja kui see pole mingil põhjusel võimalik, saab abi kaubanduslikest piimasegudest. Ei maksa siiski unustada ka vanaemade tarkust ajast, kui poes imikutoitu ei müüdud. Siis keedeti imikule tummi, milles olid kombineeritud lehmapiima ja teraviljade koostisosad nii, et piimavalgu ja rasva sisaldus oli imikule sobiv ja viljast lisandus mineraalaineid, vitamiine ja kiudaineid.

Vastsündinu seedesüsteem ei ole veel võimeline teraviljas leiduvat tärklist ega valke lagundama, kuid juba neljakuuselt võib imikule teravilja lisandina anda. Sadu aastaid on rinnapiima puudumisel lapsi tummiga toidetud. Ka mina olen pärit sellest ajast ja juba üsna väiksena tummi saama hakanud. Olen veendunud, et see oli parem kui enamik praegusi piimasegusid, kuna oma kooliajast ei mäleta allergia, toidutalumatuse ega diabeedi probleeme, mis praegu on saanud tavaliseks. See on fakt, mida kiputakse eirama. Piim (imikutoidus piisavalt lahjendatud) ei saa olla kuidagi kahjulikum võrreldes väga töödeldud, fraktsioneeritud ja inimese poolt uuesti kokku pandud (sh mikrotoitainete) segudega.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles