Kuidas käituda, kui saadud kink ei valmista rõõmu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Sinu tore tädi kudus suurepärase kampsuni, mis sulle aga tundub maailm koledaima riidetüki valimistel esikoha vääriline. Sõber kinkis gurmeetoitude kinkekoti, mille sisu on kaugel sinu lemmiktoitude hulka kuulvast menüüst. Vanaema kinkis sulle siniste mummudega roosa lipsu… Kuidas kõige selle juures mitte mõistust kaotada?

Me kõik oleme saanud kingitusi, mis meile rõõmu ei valmista, kirjutab Kingiabi. See aga ei tähenda, et peate ka kinkija enda halvasti tundma panema. Kuid mida siis teha? Kuidas jääda sõpradeks ka pärast jõule ja sünnipäevasid ilma kellegi tundeid rängalt riivamata?

Ütle «Aitäh!»

Ükskõik, kui vähe sulle kink ka ei meeldi, kingitegija on ära teeninud sinu naeratuse ja siira tänu. Täna teda viisakalt, et ta sinu peale mõelnud on. Tore oleks, kui leiaksid kingis ka miskit positiivset, mida juurde lisada. Olgu selleks kasvõi selle jubeda triibulise sokipaari ühe triibu värv.

On üsna väike tõenäosus, et kingitegija teeb sulle meelega nõmeda kingituse (Trooja hobune välja arvatud). Seega kui sul on raske leida põhjust naeratamiseks (näiteks oled kergelt ülekaalus ja said spordiklubi treeningkaarti), katsu mõelda positiivselt ja hinnata kingitegija häid kavatsusi.

Reageeri kohe

Üks oluline punkt on ka see, et sa tänaksid kingitegijat kohe, kui kingi avad. Jättes pikema pausi kingi avamise ja tänusõnade vahele, (kui see kink sind just sõnatuks ei võtnud) väljendad oma kehakeelega koheselt ka pettumust saadud kingituse pärast.

Kui sa tead, et igal aastal saad kelleltki konkreetselt sulle mitte meeldiva kingituse, harjuta kasvõi kodus ette ära, kuidas viisakalt talle vastata ja kingituse eest tänada. Harjutamine teeb meistriks ja kui oled eelnevalt juba peas sõnad ritta seadnud, tuleb reageering ka tunduvalt loomulikumalt ja kiiremini.

Esita küsimusi

See on hea viis ebameeldivast situatsioonist üle saada. Aitab hädast välja ka siis, kui kinkija tunnetab, et seekord ta kingitusega naelapea pihta ei löönud ja ta hakkab esitama küsimusi stiilis, et «kas sulle tegelikult ka meeldib see kingitus» jne. 

Küsimuste esitamine on hea võimalus tähelepanu endalt ära suunata. Neile vastamisega hõivatud kinkijal on raskem märgata pettumusnooti sinu silmades. 

Küsi kinkijalt, et kuidas ta tuli mõttele sulle just selline kingitus valida? Kuidas seda kasutada? Kas ostis ka endale selle või omab juba varem?

Väike vale või karm tõde?

Kui hädavale rääkimine ei paku suuri pingutusi, võib lause stiilis «Aitäh, nii tore kingitus!» omal kohal olla. Kindlasti ära aga üle paisuta ja kiida maa ja taevani kingitegijat, kes tegi sulle «elu parima kingituse» ja sa lubad, et hakkad seda kasutama iga päev.

Usutavust lisab tublisti ka see, kui vaatad talle lausumise ajal silma.

Kui kinkija on keegi, kes sind hästi tunneb (ka tema võib vahel kingitusega eksida), ütle talle ausalt, et seekord ta kingitusega kümnesse ei tabanud. Äkki leiate koos lahenduse, kuidas kingile edasiseks parema rakenduse leida.

Kokkuvõtteks

Vahepeal ei ole lõpuni aus olek parim strateegia. Eriti kui proovid säästa kellegi tundeid. Kogu pühade mõte on ju tegelikult olla koos inimestega, keda hindad ja armastad. Mitte hämmastavate kinkide saamine. 

Isegi, kui lõpuni ausaks jäämata võtad riski uuel aastal millegi sarnase saamisega, on kingitegija tunnete säästmine seda väärt.

PS. Ülalolev kirjutis ei ole mõeldud teile valetamise põhitõdede õpetamiseks, vaid mõnusa ja rahuliku koosviibimise kaasa aitamiseks! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles