Ökomood: mõtleks õige, mida kanda (2)

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kapriisses ja pillavas moemaailmas pole säästev mõtteviis enam väheste lõbu. Vastupidi – üha enam leidub neid, kes rõivaid valides ei taha teha liiga oma tervisele ega ka maailmale. Ei taha kasvatada prügimägesid, vaid soovivad aidata probleemi lahendada. Ükski tootja ei saaks süüdimatult käituda, kui ostjad odavat kiirmoodi eelistades seda ei soodustaks. Nii et kes vastutab? Sina!

Keskkonnateadliku moeloomingu pioneer Eestis on kahtlemata Reet Aus. See miniatuurses vormis maailmaparandaja jutlustas moetööstuse julmusest varem, kui keegi teine siinmail probleemi aktuaalsust endale õieti teadvustaski. Sest olgem ausad – Eesti moeloomingul on üsna öko olemus. Luuakse mõistlikult ja läbimõeldult, kavandatakse tihti otse kandjale ning meister saab õiglase tasu. Kiirmoekettide lettidele Bangladeshist või Indiast saabuv kraam võib paista muidu saadud, kuid iga ost toetab julma masinavärki, mis hävitab loodust ja elusid. Kui kauged mured korda ei lähe, siis isikliku tervise peale võiks ehk siiski mõelda. Ammu on tõestatud, et rõivastes sisalduvad kemikaalid imenduvad läbi naha organismi, põhjustades terviseprobleeme allergiatest vähini. Samuti ei tasu loota, et ülemaailmne prügiuputus meid ei puuduta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles