Kuidas nahkrõivaste eest õigesti hoolitseda?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Nahk on üks kõige luksuslikumaid materjale, mis tähendab, et see nõuab õiget hooldust ja väärtustamist.

Üldiselt tuleb kõiki nahast asju puhastada samal põhimõttel, kuigi suuremad esemed (nahkpüksid, -jakk) tasub kvaliteedi nimel viia keemilisse puhastusse. Nahkkinnaste ja -jalatsitega võib aga rahus kodus tegeleda, kirjutab Good Housekeeping.

Kuidas nahka puhastada?

  1. Vali õige pesuvahend. Selleks võib olla spetsiaalne nahahooldusvahend, aga ka leebe nõudepesuvahend.
  2. Enne suuremat küürimist testi pesuvahendit nahast eseme varjatud kohas. Näiteks nahkkinda suul. Oota veidi ja kui naha värv vähegi laiali jookseb või tuhmub, siis vali teine vahend.
  3. Pärast testimist kanna pesuvahend õrnalt niiske köögipaberiga nahale. Jäta see veidikeses seisma ja seejärel pühi puhtaks. Pärast jäta oma nahast ese õhu kätte (kuumaallikast eemale) kuivama. Kui kasutasid puhastamiseks nõudepesuvahendit, võiksid nahka nahapalsamiga niisutada.

Kuidas naha eest hoolitseda?

  1. Kaitse oma nahkrõivast juba enne selle kandmist. Kanna spetsiaalseid nahahooldusvahendeid nii seemisnahast kui tavalisest nahast rõivastele regulaarselt.
  2. Kanna kaitsvat toodet nahale vähemalt iga kolme kuu järel. Halva ilma korral sagedamini.
  3. Vali puhastusmeetod vastavalt eseme väärtusele.
  4. Enne puhastust tee kindlasti peidetud koha peal test.
  5. Ära unusta, et vesi muudab drastiliselt nahka. Kõige sagedasem viga, millega nahkrõivad ära rikutakse on nende märjast peast hõõrumine. Nahk on märjana õrn ja sellelt võib värv kergesti maha tulla. Ära kasta nahkesemeid kunagi otse vee sisse ja kui need saavad puhastades niiskeks, siis pühi mustus õrnalt maha.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles