Kümme loodusesõbralikku uusaastalubadust, millest kõik võidavad

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2018.
2018. Foto: Vida Press

Uusaastalubadused on sageli isikliku iseloomuga – soov rohkem trenni teha, sagedamini sõpradele helistada või lõpuks ometi unistuste reis ette võtta. Arengukoostöö Ümarlaud pakub keskkonna heaolust huvitatutele kümme uusaastalubadust, mis aitavad hoida looduse, inimeste ning Maa tervist.

1. Eelistan kodumaist. Mida lähemal on asjad valmistatud või toit kasvatatud, seda parem loodusele. Keskmine banaan reisib meie juurde 10 769 kilomeetrit, Eesti õun vaid paarkümmend. Lennukütuse eest maksab maailm.

2. Söön vähem, kuid kvaliteetsemat liha. ÜRO värske raporti hinnangul on liha tootmine keskkonnale sama kahjulik kui fossiilkütuste tootmine.

3. Loobun limonaadidest. Iga pooleliitrise limonaadi valmistamiseks kasutatakse või reostatakse 150 kuni 300 liitrit vett ehk kaks-kolm vannitäit.

4. Suhkrut, kohvi või šokolaadi ostes eelistan õiglase kaubanduse tooteid. Talunikele ja töölistele makstakse siis õiglast palka ja nende töötingimused on inimlikud, mitme õiglase kaubanduse märgi nõuded sisaldavad ka loodushoidu.

5. Valin sõbrale sünnipäevakingiks elamuse, mitte asja. Tegelikult ei võida see, kellel on surres kõige rohkem asju. Maailm ei võida sellest ammugi, sest enamik kliimasoojenemise põhjustest tuleb liigsest tarbimisest.

6. Ostan vähem, kuid paremaid riideid. Eelistan kvaliteetset ja naturaalset kangast, mis kestab kauem. Igaüks võib valida, kas osta riideid taaskasutuspoest või kohalikelt käsitöölistelt.

7. Vähendan plastiku kogust oma elus. Kõige lihtsam on loobuda ühekordsetest topsidest ja pudelitest. Eestis kasutatakse ühes päevas 200 000 ühekordset topsi.

8. Taaskasutan ja annan ringlusesse. Kui mul on kodus midagi üle, saadan selle teisele ringile. Samuti ei pea kõik koju ostetud asjad olema uued, taaskasutuspoodidest leiab lisaks riietele ka sisustuskaupa, mööblit ja muud.

9. Sorteerin prügi. Alustada võib kõige kurjema prügi – pakendite –  viimisest pakendikonteinerisse. Pakendid moodustavad meie prügist 60 protsenti ja nende taaskasutamisega säästetakse kõvasti naftat (sest neist saab teha uusi pakendeid).

10. Teen autovaba päeva. Valin ühe päeva, mil kasutan ühistransporti või kõnnin jala! (NB! Ei vali seda päeva, kui niikuinii oli plaan voodis peituda). Transport annab veerandi Euroopa kasvuhoonegaasidest, bussiga sõit on maailmale mitmes mõttes kasulikum ja teeb ka jalutaja rõõmsamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles