Kaheksa märki, et teil on terve ja toimiv suhe

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Terve suhe ei kujune lihtsalt juhuslikult, vaid see nõuab kahte pühendunud inimest, kes suudavad mööda vaadata üksteise ebatäiuslikkusest ja teha selle nimel tööd.

Mida aga arvavad psühholoogid, terapeudid ja eksperdid sellest, milline peaks välja nägema terve suhe?

  1. Teil on realistlikud ootused armastusele. Armuda on lihtne, kuid armastama jääda on juba teine asi. Tuleb aru saada, et armastus ei ole ainult «roosamanna», vaid ka argine igapäev ja mured, kirjutab Huffington Post.
  2. Te ei solvu väikeste asjade peale. Heas suhtes olevad paarid näevad isegi teineteise vigade taga häid kavatsusi ja üritavad neid mõista. Nad teavad, et see, kui keegi jättis köögi või vannitoa koristamata, ei vääri tüli ega näägutamist.
  3. Te käitute nagu tiim, mitte kui konkurendid. Tööl või trennis on võistlusmoment tervitatav, kuna annab motivatsiooni ja arendab, kuid suhtes ei tohiks seda olla. Konkureerimise võiks jätta suhtest väljapoole.
  4. Teist kumbki võtab pigem vastutuse enda kanda, kui üritab seda teise kaela veeretada. See, kes on milleski süüdi, ei ole tegelikult alati kõige olulisem, vaid tähtis on see, et sellest probleemist jagu saadakse. Toimivas suhtes paarid arutavad ja analüüsid ning alles siis teevad järeldusi.
  5. Te tunnete ennast suhtes turvaliselt, kuna usaldate üksteist. Usaldus on toimiva suhte alus ning vähemtähtis ei ole ka turvatunne. Terves suhtes ei ole paranoiat, kahtlustamist ega usaldamatust.
  6. Te veedate koos aega. Kuigi tänapäeval on hinnas individualism ja oma isiklike huvide eest seismine, siis suhtes peaks seda tagasi tõmbama. Koos õhtusöögil käia või midagi muud koos harrastada on terve suhte seisukohalt väga oluline.
  7. Te saate kõigest rääkida. Seksist, rahast, unistustest või isegi väga ebamugavatest teemadest ja ilma, et see tekitaks pingeid.
  8. Te arenete nii individuaalselt kui paralleelselt. Te annate üksteisele piisavalt ruumi ja vabadust, et ennast arendada ja samas ei takista koos olemine teie suhte arengut. Te innustate üksteise uusi hobisid, õppimist või tööd.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles