Kust on tulnud traditsioon aasta vahetumisel kedagi suudelda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vadim Ghirda / AP Photo / Scanpix

Kell lööb südaööd, ilutulestik lööb taeva valgeks ja kõik ümberringi on leidnud kellegi, kellega suudeldes uus aastanumber vastu võtta. Kas oled kunagi mõelnud, kust see traditsioon on tulnud?

Tundub, et traditsioon on alguse saanud Roomast, kus peeti Saturnia festivali Saturni-nimelise jumala auks, et põllumajanduses tuleks edukas aasta. Festival kestis nädala, mille käigus jagati kinke, joodi veini ja suudeldi puuvõriku all. Kui muud traditsioonid kuuluvad sealt tänaseks jõuludesse, siis suudlemine jäi aastavahetuse sümboliks.

Küll aga polnud vanad roomlased ainsad, kes keskööl suudlemist harrastasid, kirjutab EliteDaily. Inglise ja Saksa folkloor väitis, et aastavahetuse keskööl suudlemine hoolitses õidepuhkeva armastuse eest uuel aastal ning lähendas noori armunuid. Usuti, et inimene keda sa aastavahetusel kohtad, määrab ära, millised sinu järgmised 12 kuud tulevad. Samuti usuti, et kui sa aasta vahetumisel kedagi ei suudle, ootab sind armastuse-vaene ja hale armuaasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles