Värske uuring: abielu aitab ennetada üht väga rasket haigust

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Selgub, et vallalistel inimestel on palju suurem risk haigestuda ühte väga levinud haigusesse. Mis haigus see aga on?

Tuleb välja, et vallalistel inimestel on 42 protsenti suurem risk haigestuda dementsusesse kui abielus inimestel, vahendab The Guardian. Leseks jäänutel on see risk samuti kõrgem ehk 20 protsenti.

Teadlased ütlevad, et selle taga on eeldus, et abielus inimesed paratamatult suhtlevad iga päev rohkem. Uuring hõlmas üle 800 000 inimese  üle kogu maailma. Peale selle selgus veel, et abielus inimesed kipuvad olema tervislikumate eluviisidega ja elavad ka aktiivsemat sotsiaalset elu.

Leseks või üksi jäänud inimeste puhul mängib rolli stress, mis kaasneb üksi jäämisega. Seega uuring kinnitab arvamust, et abielus inimesed on tervemad, tervislikumad ja õnnelikumad. Koos olles innustatakse üksteise tervislikke eluviise, tehakse koos sporti ja suheldakse rohkem teiste inimestega – see kõik aitab kaasa kognitiivsete oskuste säilimisele ja vähendab dementsuse riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles