Hingelt ära: hingevalu oli nii suur, et haarasin skalpelli järele ja lõikasin...

Lugeja kiri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Täna räägib meile oma saladuse Maria.

Olin Eesti ühe maineka ülikooli II kursuse üliõpilane, kui see juhtus. Meil oli ülikoolis ette antud  II kursuse kõige keerulisem kirjalik töö. Materjali oli selle tegemiseks väga vähe, käisin üht vajalikku raamatut isegi teisest Eestimaa raamatukogust laenutamas, sest väiksemas Eesti linnas, kus õppisin, seda polnud.

Töö tegemine oli erinevatel põhjustel  jäänud üsna viimasele hetkele. Kirjatöö maht oleks vajanud kaht nädalat, kuid mul oli vaid nädal. Niisiis istusin elutoa diivanil ja nutsin südantlõhestavalt. Nutsin, sest ma kartsin, et ei saa tööd valmis. Lisaks meenusid õppejõu mürgised märkused minu aadressil.

Ma polnud siiani veel ühtki tööd iial esitanud, millega lugupeetud õppejõud rahul oleks olnud. Lisaks polnud kellelegi oma muret kurta. Olin väsinud, sest käisin õpingute ajal ka tööl. Küsisin endalt, mida ma küll sinna ülikooli ära kaotasin, miks ma seda eriala üldse õpin. Aeg läks ja mina muudkui nutsin. Mul oli hingeliselt nii valus, et mitte midagi ei osanud teha ega tahtnudki.

Siis, ma ei tea kust või kuidas, haarasin kirjatarvete topsist paberi lõikamiseks mõeldud väikese skalpelli ning lõikasin endale reide pikki triipe. Vajutasin skalpelli nahka nii sügavale, et veri välja tuli ja triipe tegin seni, kuni hinge- ja füüsiline valu tasakaalustus. 

Pärast seda ühtainust korda ma end rohkem lõikunud ei ole. Töö sain õigeks ajaks valmis ja see oli kogu kursuse parim töö, kuid vaid mina teadsin, et see valmis vere hinnaga. Vahel, kui mu elus on taas raskeid hetki, tuleb mulle see vahejuhtum ikka meelde ja kiikan skalpelli poole...

Tallinnas võtab erakorralistel juhtudel psühhiaatriakliinikus abivajajaid vastu valvearst igal hommikul alates kell 9 (registratuur 617 1049). Tartus saab 24 tundi päevas helistada kliinikumi valvearstile ja –õele numbril 731 8764.

Palju häid materjale pakub ka veebikülg peaasi.ee, kus saab oma mure ka nõustajale saata. Nõustamise eest tasu ei küsita. Paljudes Eesti linnades, sh Pärnus, Kuressaares, Viljandus jm, ootab vastuvõtule ka vaimse tervise õde, kelle juurde saatekirja vaja pole.

Eluliin võtab kõnesid vastu ja pakub psühholoogilist tuge E-R kell 9-20 numbril 631 4300 ja õhtuti-öösiti saab iga päev abi 19-7 numbrilt 655 8088.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles