Kas kaalulangetaja peaks banaanist loobuma?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Puuviljade söömise kasulikkus on üks tervisliku toitumise põhitõdedest, mille saab selgeks igaüks, kes tahab kaalust maha võtta. Viimasel ajal on aga üha rohkem populaarsust kogunud süsivesikuvaesed dieedid, mille kohaselt tuleks banaanidest loobuda.

Banaanid on väga magusad puuviljad, milles on palju suhkrut ja kaloreid. Igas kuus guugeldatakse vähemalt 70 000 korda küsimust «Kui palju kaloreid on banaanis». Ka kuulsuste treener Harley Pasternak soovitab neid üldse mitte süüa ja kindlasti on banaanid välistatud nn ketodieedi puhul, kirjutab Women’s Health.

Ühes keskmises banaanis on 14 g suhkrut ja umbes 27 g süsivesikuid, mida on rohkem kui kahes saiaviilus. See suhkur on muidugi fruktoosi kujul ning keha seedib seda väga kiiresti. Seetõttu võib see veresuhkru ja insuliini taset kiiresti tõsta. Ja kui keegi veel ei tea, siis ühes banaanis on umbes 105 kilokalorit.

Ükski eelmainitud fakt ei ole siiski piisav põhjus, et banaanidest loobuda, eriti kui need sulle meeldivad. Banaanide söömine kaalulangetust ära ei riku, lubab toitumisnõustaja Alissa Rumsey. «Ükski toit pole iseenesest kehakaalu tõstja, täpselt samuti nagu ei langeta vaid üks toit kaalu,» ütleb ta.

Kuigi banaanides on suhkrut, on see naturaalne ja mitte päris lisatud suhkruga võrreldav. Pealegi on banaanis väga palju kasulikke aineid nagu kaaliumi ja kiudaineid, C-vitamiini, B6-vitamiini ja põletikuvastaseid antioksüdante.

Kiudained on kaalu langetamisel väga olulised. Need samad kiudained, mida banaanis on umbes 3,1 grammi, aitavad ka magusa toidu söömisega kaasnevat veresuhkru taseme tõusu pehmendada.

Söö rahus oma banaane edasi. Soovitavalt lisa neile veidi rasva ja valke sisaldavat pähklivõid, et kõht veelgi paremini täis püsiks. Proovi seda «magustoitu» süüa nii enne kui pärast trenni, et füüsiliseks koormuseks kütet saada ja pärast trennist taastuda.

Banaan ei ole kaalulangetaja vaenlane. Kui tahad maha võtta, siis jälgi pigem oma üldist kaloraaži ja ära välista ühtki puuvilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles