16. sajandil toodi viigipuu Inglismaale ja Mehhikosse, USA idaossa 1669 ja Californiasse 1881. aastal. Metsistunult kasvab ta tänaseni Vahemere ääres ja mujalgi Euroopas, isegi Põhja-Prantsusmaal ja Saksamaal. Mitmetes maades kasvatatakse erinevaid viigisorte, kus aga kliima võimaldab: Türgi, Alžeeria, Ameerika ja Austraalia, Itaalia, Hispaania jt. Viigipuu metsistub kiiresti, kasvandustes kultiveeritakse küll erinevaid sorte, kasvandusi aga väga palju juurde ei tule.
Saaki ehk viike annab puu alates kaheksandast kasvuaastast ja saagikus kestab umbes 40. aastani. Iga puu annab aastas umbes 100 kilo viike, millest saab 30 kilo kuivatatud viigimarju. Kliima peab olema vastav, niiskust on vaja rohkesti, siis sobib ka kuumem kliima, kuivust ta ei talu, aga vähemaid külmakraade küll. Õitsemisest viljade valmimiseni kulub u 90 päeva, soojal maal jõuab üks puu anda kuni kolm saaki. Ühel puul võib olla erineva küpsusega vilju, samuti erinevad viljad värvuse poolest, tumelillast valkjani.
Huvitav on viigipuu tolmlemise lugu, kuid selle põhjalikum kirjeldus läheks juba liiga erialaseks. Mainigem vaid, et istandikes peavad olema nii emas- kui isastaimed, millest viimased ei anna söödavaid vilju. Tolmlemisel aga kasutab loodus ka ühe teatud kiletiivalise putuka abi.
Viimasel ajal on aretatud rida uusi sorte, mille kasvatamine on vähem keeruline.
Viik ehk viigimari on omapärane justkui kotti peidetud vilikond, mis sisaldab suurel arvul pisikesi pähklikesi. Viik on maitsev ja toitev. Kuigi maitse võib tunduda pisut isegi lääge, on ta väga kasulik. Värske vili sisaldab 1 g kiudaineid, kuivatatud aga topelt. Sisaldab lisaks kaaliumi, kaltsiumi-, fosfori- ja magneesiumiühendeid, vitamiine A, B ja C, foolhapet ja pektiini, süsivesikuid ning kuni 83 protsenti suhkruid.