Mida iga naine enne 30. eluaastat peaks pensionile minekust teadma

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Vananemine ja pensionile jäämine ei ole teemad, millele noored inimesed eriti palju mõtlevad. Sellegi poolest peaks pensionile mõtlema juba varakult, kuna vanaduspõlve kindlustamine on annab turvatunde tulevikuks.

Paratamatus kahjuks on, et naised teenivad meestest vähem. 2016. aastal oli palgalõhe Eestis 20 protsenti ning see teeb ka pensioniks säästmise raskemaks, kirjutab Hello Giggles. Väidetavalt teenivad naised vanuses 20-24  92 protsenti sellest, mis teenivad mehed samas vanuses. Vanuses 55-64 on see number mõnevõrra väiksem ehk 76 protsenti. Peale selle töötavad naised suurema tõenäosusega osakoormusega ja võtavad emapuhkust. See kõik tekitab meeste ja naise vahel n-ö säästmise lõhet.

Kuid mida saavad naised teha, et varakult säästma hakata?

Esimene asi, millele peaks mõtlema on see, mida soovitakse pensioni ajal teha ehk kujutleda oma elu näiteks 70-aastaselt. Näiteks, kas sa eelkõige soovid reisida, olla kodune või osaliselt töötada – valikuid on mitmeid. Peale selle peab arvestama ka sellega, et naiste keskmine eluiga on meestest kõrgem, seega naised peavad säästmisel ja pensioni kogumisel sellega ka arvestama. Naiste keskmine eluiga on Statistikaameti 2016. aasta andmetel 81 eluaastat ja meestel 73 eluaastat.

Seega, kui võimalikud tulevikuplaanid on tehtud, siis võiks juba säästma hakata, alguses ehk vähem, kuid iga aastaga aina enam. Naistel on ka palju suurem risk langeda pensionipõlves vaesusesse, seetõttu on igati mõistlik mõelda neile küsimustele juba täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles