Loominguline lõõgastus: mis on zentangle ja kuidas selle abil oma elu korrastada?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zentangle
Zentangle Foto: Dagmar Lamp

Zentangle’i autorid on Rick Roberts ja Maria Thomas. Mees on zen ja naine tangle. Rick on pidanud paljusid ameteid, nagu taksojuht, kõrgtehnoloogia müüja ja turustaja, finantsanalüütik, investor, põlisameeriklaste stiilis flöötide disainerlooja, kirjanik ja plaate avaldanud muusik; ta on elanud pikki aastaid ka mungana. Maria on tunnustatud kirjakunstnik ja ettevõtja, kellele kuulub Massachusettsis asuv tellimuse peale valmistatavate kirjatarvete ja disainiettevõte Pendragon Ink. Avaldame katkendi raamatust «Üks zentangle päevas».

Foto: Pegasus

Zentangle ühendab endas Maria loomingulise ja Ricki meditatsiooni tausta. Rick pani ühel päeval töötavat Mariat jälgides tähele, et too oli täielikult oma tööle keskendunud. Selle üle arutledes jõuti järeldusele, et Maria koges kunsti loomise ajal sama, mida Rick mediteerimise ajal. Koos asuti välja töötama sammsammulist meetodit, mille abiga suudab igaüks lõõgastunult keskenduda ja luua korduvatest mustritest kauneid kujutisi. Sihilikult tõmmatud kriipsudest koosnevaid korduvaid mustreid luues süvenetakse igasse liigutusse ja tähelepanu kese nihkub – st tekib suurem teadlikkus, mille korral meel, instinktid ja mõistus teevad omavahel kiiresti, vaevata ja täpselt koostööd. Autorid nimetavad seda meditatiivseks kunstivormiks.

Seda, mida Rick ja Maria kutsuvad meditatiivseks kunstiks, nimetavad paljud teised kunstnikud ja sportlased kohalolekuks, joogaõpetajad püha ruumi loomiseks ning ülejäänud lõõgastunult keskendumiseks. Zentangle’i joonistamine ei kujuta endast mitte üksnes ilusa kunstiteose loomist, vaid pakub lisahüvesid, aidates tulla toime tänapäeva kiire elutempoga. Uuringud näitavad, et selline tegevus parandab mälu, ergutab loovust, tõstab tuju, võib aidata stressirohkes olukorras rahuneda ja seda võib kasutada ka viharaviks. Inimestel, kes peavad töötlema keerulist teavet, aitab zentangle’i joonistamine pea mõtetest tühjendada – umbes nagu oleksite teinud uinaku ja ärganud puhanuna. Märgiste ja kujunduste loomise, vabakäejoonistamise ning joonistamiseks vajaliku käte ja silmade koostöö kaudu suurendab zentangle’i joonistamine eneseusaldust.

Seda on päris palju, kui arvestada asjaolu, et zentangle’i joonistamisele kulub ainult 30 minutit päevas. Ja veel: te ei pea oskama joonistada, sest zentangle õpetab teid seda tegema. See ei nõua eriti palju vahendeid, ruumi ega tehnilisi oskusi. Selle võib kõikjale kaasa võtta ja seda saab kõikjal joonistada, seda võivad teha kõik. Varasem loominguline tegevus ei ole eeldus. Zentangle’i joonistamisega saavad kõik hakkama!

MIS ON ZENTANGLE?

Zentangle on miniatuurne abstraktne kunstiteos. See luuakse korduvate mustrite abil, millel ei pea tähendust olema, 8,9 × 8,9 cm suurusele joonistuspaberile, mida nimetatakse tahvliks (ingl tile). Selline suurus lubab kunstiteose võrdlemisi lühikese ajaga valmis teha. Tegu on meditatiivse kunstivormiga, mis valmib paberit ja pliiatsit kasutades. Zentangle’ite joonistamisel ei saa vigu teha, seega kustukummi vaja ei lähe. Kui teile ei meeldi äsja tõmmatud kriips, võite luua sellest uue tangle’i või muuta see mõneks teile juba tuttavaks mustriks.

Zentangle’i tahvel on nagu üllatus, mis rullub joonistaja silme all kriips kriipsu haaval lahti. Zentangle on üks väheseid kunstivorme, mida ei kavandata teadlikult ette. Puuduvad ootused või püstitatud eesmärgid, mille täitmise pärast muret tunda; pole ka saavutamatutest eesmärkidest tingitud pettumust. Kuna kavandit ei ole, ei sega miski paberile kriipse tõmbamast. Ettekavatsematus ja tangle’id viivad ootamatute tulemusteni.

Zentangle’i joonistamine õpetab teile, kuidas lasta instinktidel end juhtida ja tunda end seejuures kindlalt – seepärast pole oluline, et te ei tea, mida järgmiseks teha. Zentangle’i joonistamise harjutamine õpetab teid nägema oma teost eri vaatenurkadest, aidates teil tuvastada kõik selle võimalused ja teha otsuseid töö käigus. Püstitatud eesmärkidesse takerdunult ei pruugi töö välja tulla loomulik. Kavandi järgimine annab sageli tulemuseks paindumatu, pidetu kunstiteose. Kui olete tangle’i joonistamise kontseptsiooni endale selgeks teinud, võite seda edasisel zentangle’ite joonistamise teekonnal lihtsasti avardada.

PÕHITÕED

Iga päev õpime mõne uue mustri, tehnika või oskuse, aga vorm jääb alati samaks. Zentangle õpetab meile, et kõik on võimalik, üks kriips korraga. Keerulise tangle’i loomine on võimalik, kui see võetakse lahti lihtsateks korduvateks kriipsudeks. Iga päev algab uute tangle’ite õppimisest. Mustrid on kujutatud skeemina 2,5 cm suurustel nummerdatud ruutudel. Uus näidatakse alati punase värviga. Iga skeemi viimane ruut sisaldab näidet, kuidas seda mustrit varjutada.

Juhtnööride järgi peaksite iga päev uut mustrit harjutama joonistusplokis, enne kui hakkate sellega zentangle’it joonistama. Mõni lugeja kopeerib skeemi joonistusplokki ja harjutab mustrite loomist seni, kuni tunneb end nende joonistamisel kindlalt. Teine jällegi õpib paremini üksnes mustrit joonistades, tehes selle paar korda läbi.

Mõlemad variandid on head; valige, kumb teile parem tundub. Kasulik nõuanne: märkige iga tangle’i juurde mustri nimi, et saaksite selle juurde hiljem tagasi pöörduda. Igale tangle’ile antakse selle loomisel nimi. See võimaldab neid eristada ja neile viidata.

Mõelge joonistusplokist nagu töövihikust, mis aitab teil tangle’eid tundma õppida ja nendega eksperimenteerida. See on ka abimaterjal, millest kiiresti järele vaadata, kuidas mustrit joonistatakse või mis teil välja tuli ja mis mitte. Mustrite tundmine ei tähenda, et peaksite need pähe õppima – see viitab ainult asjaolule, et olete proovinud neid joonistada, pööranud tähelepanu nende loomisele ja selgitanud välja kõik keerukused, millega nende õppimisel kokku puutusite. Skeemide juurde on lubatud igal ajal tagasi pöörduda.

Looge oma igapäevane zentangle 8,9 × 8,9 cm tahvlile. Iga päev antakse ka lisaülesanne tutvuda uue tehnika või viisiga kaasata zentangle’it kunstiteose loomisse. Osa neist ülesannetest tehakse joonistusplokki, teised tahvlile, joonistus- või akvarellpaberile. Nende ülesannete hulgas on zentangle’ist inspireeritud kunsti ja zendala’te (mandala üks vorme) loomine. Mandalad on olenevalt kasutatud värvidest ja mustritest tähendustest küllastatud. See on sõõrjas kunstivorm, mis luuakse sageli meditatsiooni ajal. Zendala mustrid ega värvid ei kanna endas tähendusi, aga on sellegipoolest meditatiivne kunstivorm. Zendala luuakse samasugusele tahvlile nagu zentangle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles